Om du vaknar och ditt öga ser ut såhär – testa dessa 10 husmorstips

Aj! Det är vad du förmodligen komma säga när du vaknar upp med en smärtsam vagel i ögat.

Likt en finne, är en vagel som en liten böld med gul prick i mitten. Ögonlocket varken känns eller ser särskilt bra ut.

I de flesta fall handlar det om en talgkörtel som blivit inflammerad. 
 
Även om de ofta går över på egen hand, kan en vagel i ögat vara outhärdlig och allt du vill är att bli av med smärtan och obehaget.
 
Här är några husmorstips på vad du kan göra direkt, för att lindra problemen! 

1. Tepåse

© Pixabay

Ett beprövat knep mot inflammationer är grönt te. Även svart, mint, eller kamomillte sägs vara mycket effektiv. Blöt en tepåse i varmt eller hett vatten i några minuter och hålla sedan påsen den på ögonlocket för 15–20 minuter.

2. Varm kompress

Den kanske vanligaste botemedlet mot vagel i ögat. Använd en kompress med varmt vatten och lägg på det irriterade området. Denna åtgärd är barnvänlig och säkert att lämna kvar över natten. 

3. Babyshampoo 

Barnshampoo är känt för att vara skonsamt mot ögonen, så att du kan gott ta lite av shampoot och blanda med varmt vatten, för att tvätta ögat. Antingen rengör du ögat med den utspädda lösningen direkt på, eller så kan du använda en tops.

4. Gurkmeja

© Pixabay

Gurkmeja är en naturlig inflammationsbekämpare och antiseptisk. Blanda 2 tsk gurkmeja med ett kopp varmt vatten för att göra en ögontvätt.

Lämna blandningen på det drabbade ögat under 10-15 minuter innan du sköljer bort. Gör det två gånger om dagen tills infektionen är borta. 

5. Koriander

Koriander har många har hemma, men visste du att den har antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper? Det kan du gott använda dig av om du fått en vagel i ögat. Koka 1-2 matskedar koriander med 2,5 deciliter vatten. Låt dem svalna i minst en timme och tvätta det drabbade ögat med lösningen, för att dra ut infektionen. Upprepa om det behövs.

6. Mjölk

© Pexels

Värm upp lite mjölk och doppa en bomullstuss i den. Lämna den på ögonlocket under natten, för att dränera/krympa vageln. Tillsätt gärna lite gurkmeja i mjölken.

7. Äppelcidervinäger

Rör om en tesked äppelcidervinäger i 4 dl varmt vatten. Dutta denna blandning på infektionen under några dager, eller gör en kompress med lösningen. 

8. Salt

Salt fungerar också för att lindra infektioner och svullnad. Häll i några teskedar salt i lite varmt vatten och applicera den salta lösningen på ögat, med en kompress. 

9. Guldringen

Tro eller ej, men vissa hävdar att en guldring kan göra underverk när det gäller att bota en vagel i ögat. Gnid en ring som är minst 14karat guld på det drabbade området, i cirka 5 minuter ett par gånger om dagen. Det sägs dämpa stannar och förkorta läkningstiden, skriver husmorsexperterna på Tip Hero

10. Potatis

Enzymerna i rå potatis kan lindra inflammation och smärta. Strimla lite potatis och linda upp det i en ren bomullsduk, för att göra en grötomslag. Du kan också använda en rå potatis och lägga skalen direkt över ögat.

alfa
© Pexels

För att minska risken för att du får en vagel, här är några försiktighetsåtgärder du kan tänka på i framtiden: 

  • Undvik att använda smutsiga makeupborstar eller dela makeup.
  • Ta ur dina linser varje kväll, innan du går till sängs.
  • Tvätta händerna innan du rör ögonen.
  • Håll ögonen rena. 

Har du torra ögonlockskanter så ökar risken för att få vaglar. Du kan därför regelbundet smörja ögonlockskanterna med mjukgörande salva som finns att köpa på apotek, skriver Vårdguiden

Dela gärna denna information vidare med alla du känner, tillsammans kan vi förhoppningsvis hjälpa någon vi känner i framtiden!

 
 

Läs mer om...