Oväntade metoden för att rengöra din grill utan kemikalier. Detta kan alla göra hemma i sommar.

Ingenting symboliserar sommar bättre för mig än långa grillkvällar tillsammans med familj och vänner. Jag fullkomligt älskar smaken av en grillad köttbit eller ett härligt grillspett. Det finns egentligen bara en sak som verkligen irriterar mig med grillning: Rengöringen. När det grillas både på vardagskvällar och helger dröjer det inte länge innan grillen börjar se riktigt tråkig ut av all smuts och fett. Därför blev jag riktigt glad när ajg fick lära mig de här snabba metoderna för att rengöra min grill på nolltid. Det är dessutom så enkelt att vem smo helst med lätthet kan göra det hemma bara genom att följa några få steg. Personligen uppskattar jag att metoden inte innefattar några konstgjorda rengöringsmedel eller farliga kemikalier, som många andra har jag aldrig varit riktigt bekväm med att använda sånt i köket eller andra ställen som har med mat att göra. Allt du behöver för att göra det här är sådant som du förmodligen redan har i ditt hem. Vem hade kunnat ana att bakpulver var ett sånt superpulver? Ett litet tips: Det kan vara en god idé att sätta på sig ett par ordentliga städhandskar innan du drar i gång, det kan bli lite småkladdigt.

För att rengöra gallret behöver du:
Ättiksprit
Bakpulver
En ugnsform (eller annan motsvarande behållare)
Vatten
En tyngd (En vanlig sten eller liknande fungerar utmärkt)
Aluminiumfolie

Så gör du:
1. Ta loss gallret från grillen och placera det i din ugnsform.
2. Strössla bakpulvret över gallret, du behöver ganska mycket. När du är klar ska hela gallret ha ett tunt lager av bakpulver.
3. Häll över några matskedar ättiksprit
4. Fyll upp formen med vatten.
5. Lägg på tyngden så att gallret hamnar helt under vatten.
6. Låt gallret dra i vätskan i minst en halvtimme.
7. Rulla ihop en rejäl bit aluminiumfolie till en klump.
8. Skrapa enkelt av den ingrodda smutsen från gallret med hjälp av aluminiumfoliet.
9. Färdigt! Nu är det bara att skölja av gallret och placera det på grillen igen.

Anledningen till att bakpulver fungerar så bra som bra som rengöringsmedel beror framför allt på 2 saker: Dels är det något slipande. Men det är också milt alkaliskt, vilket gör att det löser upp smuts och fett.

Grillen (gasol:
Det behöver du:
2 Grillborstar eller annan rengöringsborste
Trasor eller pappershanddukar
Spackelspade
Såpa
Vatten

1. Stäng av gasen, eller ta bort gastuben helt från grillen.
2. Ta bort allt som täcker brännarna (värmefördelningsplåt, lavastenar eller keramiska briketter). Borsta dessa tills de är helt rena.
3. Rengör brännarna genom att köra grillborsten över dem. Tänk på att den borste du använder endast bör användas till detta ändamål. Använder du samma borste som du använder till rengöring av grillgallret kommer fett och matrester att fastna i brännarhålen.
4. Borsta och torka bort eventuellt skräp från botten av grillen. Om det finns flagor av svart färg på locket eller botten, använd en borste eller spackel för att skrapa bort kolflingorna.
5. Efter en längre tids användning kan det uppstå flagor på insidan av locket, som sedan flagnar. Skrapa loss det med hjälp av en spackelspade.
6. Rengör fettuppsamlingskärlet med såpa och vatten, eller ersätt engångskärl om du använder sådana.
7. Smörj in utsidan av grillen och eventuella sidobord med koncentrerad såpa och vänta en stund.
8. Skrapa rent med en borste, skölj sedan med vatten och torka av.
9. Sätt tillbaka alla delar och du är redo att grilla igen!

Är inte det här helt perfekt? Alla som grillar i sommar borde få se det här, så om du vill får du gärna dela detta vidare med dina vänner, familj och grannar!

Om du fler ha fler smarta knep och tips i sommar, klicka bara på gillaknappen här nedan