Rensa skafferiet: 9 vanliga livsmedel du inte visste var livsfarliga

Livsmedel som säljs i en vanlig mataffär — det är väl ingen fara? Det mesta kan du äta utan att behöva vara orolig över att det ska ställa till det. Men det finns faktiskt några varningssignaler som vi bör vara uppmärksamma på. Vi har listat nio livsmedel som i värsta fall kan vara farligt för dig — och det är sådant du ofta redan har hemma.

1. Potatis

Du har säkert hört att om en potatis har blivit grön så bör du kasta den eller åtminstone skära bort det gröna. Detta ska inte förbises för det kan vara en varningssignal på att det kan ha bildats gifter. Det gröna på potatisen är klorofyll som bildas när potatisen får för mycket ljus. Har potatisen börjat grodda sig är detta även en varningssignal eftersom dessa innehåller mängder av glykoalkaloider vilket är giftiga ämnen. Dessa ämnen finns alltid i potatis men får du i dig för mycket kan det ge skador på nervsystemet.

Foto: Wikimedia Commons

2. Lakrits

Det svarta godiset vi är tokiga i härstammar från en rot vilket många inte är medvetna om. Innehållet består bland annat av glycyrrhizinsyra vilket kan vara skadligt för kroppen i för stora mängder. Konsekvenserna kan bli att kroppens otroligt viktiga saltbalans blir rubbad, blodtrycket kan bli för högt och du kan få huvudvärk och problem med hjärtat. Du bör inte få i dig mer än 50 gram av lakrits per dag enligt Livsmedelsverket.

Foto: Flickr

3. Saffran

En av kryddorna vi använder mest runt juletid. Resten av året kan det även användas till mycket annat. Det är bland annat väldigt gott att ha i en härlig fiskgryta. Det är en av världens dyraste kryddor — i stora mängder är den även väldigt giftig för oss människor. Runt tio gram av saffran kan vara en livsfarlig dos. Hälften av den mängden kan leda till missfall. Som tur är använder man inte såpass mycket av kryddan i matlagning eller bakning.

Foto: Wikimedia Commons

4. Bittermandel

Den här mandeln används för att ge en speciell smak till bakverk. Amygdalin är ett ämne som finns i bittermandeln, precis som körsbärskärnor, plommonkärnor och aprikoskärnor. När ämnet kommer i kontakt med vatten bildas vätecyanid vilket är giftigt. Kommer det i kontakt med värme i exempelvis ugnen kan det giftiga ämnet dunsta.
Skulle ett barn få i sig mellan åtta till tio bittermandlar kan det vara livsfarligt. De första symptomen som kan märkas vid en förgiftning är illamående, magont och yrsel. Har du drabbats av en allvarligare förgiftning kan det leda till svårt att andas, få hjärtklappning och medvetslöshet. Som tur är finns det bittermandel-arom idag och den innehåller inte amygdalin.

Foto: Pexels

5. Muskotnöt

Muskotnöt förknippar jag med barndomen och att vi alltid hade det på stuvade makaroner. Det var sådant som alltid fanns hos mamma och pappa för det tog aldrig slut. Eftersom man vanligtvis bara använder sig av en ytterst liten mängd av den kryddiga nöten är det inga jättestora varningslampor här. Men får du i dig en eller två nötter finns det risk för förgiftning. Ett farligt ämne som nöten innehåller kallas för myristicin vilket kan ge en amfetaminliknande rusning — illamående, huvudvärk och yrsel. I stora mängder kan det även vara livsfarligt.

Foto: Pixabay

6. Linfrö

Linfrön är ett otroligt näringsrikt litet frö som ofta används vid brödbak. Det är dock giftigt på grund av att det finns höga nivåer av ämnen som kan framkalla vätecyanid. Är linfröna istället krossade tar kroppen upp cyanid mycket enklare vilket har lett till att Livsmedelsverket inte rekommenderar att man äter det alls. Rekommendationen är att inte äta mer än två matskedar av hela linfrön per dag. Får man i sig runt tio matskedar kan det leda till förgiftning.

Foto: Wikimedia Commons

7. Kanel

Den här kryddan har de flesta frekvent hemma i malen form. Den vanligaste sorten vi använder oss av i Sverige kallas för kassiakanel. Den innehåller ämnet kumarin vilket kan vara skadligt för din lever i för stora mängder. Det rekommenderas på så vis att man inte får i sig för mycket kanel under en längre period. Livsmedelsverket rekommenderar att en vuxen människa inte bör få i sig mer än en tesked kanel om dagen. Halva mängden rekommenderas för barn.

Foto: Max Pixel

8. Ris

Det var inte länge sedan det kom varningar om att ris innehåller arsenik. Det är ett ämne som man bör vara försiktig med att få i sig för mycket av. Äter du ris eller risprodukter ett par gånger i veckan är det generellt ingen större farlig risk men du bör inte äta det varje dag. Barn bör äta ris mer sällan än vuxna. Att få i sig för mycket arsenik kan på lång sikt innebära ökad risk för cancer i urinblåsan eller lungorna.

Foto: Flickr

9. Honung

På senare tid har det blivit populärt att använda sig av honung som sötningsmedel istället för socker. För barn under ett år kan det vara livsfarligt och de ska inte få i sig det alls. Detta är på grund av att det kan finnas sporer i honungen och dessa kan utvecklas till bakterier. Bakterierna kan i sin tur skapa botulin vilket är ett farligt gift. Konsekvenser av en förgiftning av detta kan bli att barnet blir medvetslöst, får svårt att andas eller får svaga muskler.

Foto: Public Domain Pictures

Källor: Mitt Kök Femina Vardagspuls Metro

Oj, jag blev verkligen förvånad av nummer två. Det här är verkligen viktigt att tänka på. Dela med någon som du vet bör veta om det här.