Använd pepparmynta för att bli av med mygg, spindlar och möss.

Så här i sommartider är det nog en hel del som kommer till stugan och upptäcker att mössen varit där och ställt till med oreda.

Visst går det att sätta ut musfällor och annat för att komma åt problemet, men det är å andra sidan inte så kul att döda mössen. Ett alternativ är att ta hjälp av skadesanerare, men det kan bli dyrt i längden.

Så därför vill jag tipsa om en annan metod, som är högst miljövänlig och human. Du kan faktiskt bli av med möss helt på naturlig väg – med pepparmint!

 
Det visar sig att möss hatar lukten av pepparmint. Allt som vi människor gillar med växten – doften, smaken – det ogillar mössen.  Växten får mössen att vända på svansen och springa i andra riktningen, enligt experten Shosanna. 
 
Hon rekommenderar oss att utnyttja pepparmynta makt på tre olika sätt:
 

1. Pepparmynt-växter

Det enklaste sättet att förhindra en musinvasion i hemmet är att placera pepparmyntsväxter hemma hos dig. Odla dem utanför ditt hem, för både skydd och så kan du enkelt plocka lite för att använda när du ska laga mat. 

2. Pepparrmynt i strumpan

Denna metod fungerar bäst när du vill ha en snabb lösning. Lägg lite torkad pepparmynta i en strumpa och placera sedan strumporna på platser där du misstänker att mössen och andra skadedjur tar sig in. 

3. Hemmagjord spray

Koka lite vatten och blanda sedan i några torkade myntablad, ungefär som om du skulle göra te. När du fått en stark blandning, låt vätskan svalna. Häll i en sprayflaska och använd den som en extra rengöringsspray i skåp eller garderober där du har hittat spår efter gnagare.

 

 

Om du känner att du behöver lite extra kraft finns det koncentrerade versioner av pepparmynta, som exempelvis pepparmyntsolja. Du kan badda bomullstussar i oljan och placera i hemmet på ställen där du misstänker att mössen vill ta sig in. 

Utöver att fungera som effektiv mössavskräckare så sägs det också att pepparmynta skrämmer bort bladlöss, skalbaggar, spindlar, myggor och bin. Inte så dumt, eller hur!

 

Känner du någon som har problem med möss i sin stuga? Dela gärna tipset vidare med alla dina vänner på Facebook.