Så avslöjar din sovposition hemligheter om din personlighet.

Att sova tillhör mina favoritsysslor, men jag har aldrig tänkt på att sovpositionen på säger en hel del om vem du är som individ. För att ta några exempel: Leonardo da Vinci sägs ha tagit en 15 minuters tupplur var fjärde timme för att ladda sina intellektuella batterier. Charles Dickens sov mot norr, eftersom han ansåg att det förbättrade hans kreativitet och sångerskan Mariah Carey säger sig behöva 15 timmars sömn inför varje uppträdande för att hennes röst ska hålla. De flesta av oss inte har inte så excentriska sovvanor som Mariah Carey (som för övrigt omger sig med 15 luftfuktare innan hon tar siesta). Men vår sömnposition kan säga lika mycket om vilka vi är, på samma sätt som musikstil och favoritfärg kan avslöja våra personligheter och förklara de livsval vi gör. Brittiska forskare på UK Sleep Assessment and Advisory Service har försökt att ta reda på detta kring sömnpositionen. Forskargruppen, ledda av professor Chris Idzikowski, har analyserat sex vanliga sovställningar och menar att ställningarna kan berätta mer än bara hur vi föredrar att sova. Min stämde i alla fall väldigt bra med hur jag är som person! Testa själva så får ni se.

Hur sover du på natten? På sidan, ryggen, eller på mage? Tro det eller ej kan säga en hel del om vem du är när du är vaken… Välj en position här nedan:

sova1

1. ”Stocken”.

Att sova som en stock, med benen sträckta rakt ut och armarna vid sidan, är den näst mest populära positionen. Även om det ser lite stelt, så är en person som sover så här allt annat än stel. De som sover på sidan är mycket sociala och lättsamma människor. De har lätt för att samtala med alla typer av människor och har generellt sätt mycket förtroende för främlingar, vilket ibland kan göra att de verkar lite lättlurade.

log1

2. ”Längtar-positionen”.

log2

Väldigt lik ”stocken”. Den sovande ligger på sidan, men armar sträcks ut rakt framför dem, lite som en mumie. Forskarna menar att människor som väljer detta läge är vanligtvis mycket inbjudande och öppna. Ändå kan de vara misstänksamma och cyniska. Personer som sover på detta vis ska ha svårt att bestämma sig, men när de har fattat ett beslut går det inte att ändra det. Envisa personer, alltså.

3. ”Soldaten”.

log3

Givakt! En person som sover i soldatposition är en som sover på rygg med armarna rakt ner på vardera sida. Positionen lever verkligen upp till sitt namn. Människor som sover på detta vis tenderar att vara starka, lugna personer som är mycket strukturerade och ta sig själva och sin omgivning på stort allvar. Detta innebär också att de har höga förväntningar på sig själva och andra runt omkring. De har en tendens att snarka också…

4. ”Faller fritt-positionen”.

logen4

Du slummrar på magen, med huvudet åt sidan och med armarna lindade runt din kudde. Som namnet antyder så är den som sover så här öppen, sällskaplig och lättsam. Dessa personer beskrivs också som lite kaxiga och med ett kontrollbehov, men de har också en tendens att vara nerviga och sköra. De är känsliga för kritik och gillar inte extrema situationer.

5. ”Sjöstjärnepositionen”.

logen5

Den här positionen hör inte till vanligheterna och väldigt få personer sover så här. På ryggen, med benen utsträckta och armarna sträckta upp av huvudet, ser det lite märkligt ut. Ni som sover så här sägs vara mycket lojala vänner, men tycker inte om att stå i centrum. Du älskar att lyssna och analysera dina vänners problem, ofta med vettiga svar och tips som följd. Kanske inte så konsigt, med tanke på att sovpositionen påminner mycket om en person som sträcker sig ut efter en kram.

5. ”Fosterställning”.

fetal

Den vanligaste sovställningen. Av 1000 testpersonerna som de brittiska forskarna undersökte, så sov hela 41% i fosterställning. Framförallt är det kvinnor som verkar föredra fosterställningen, dubbelt så många kvinnor som män uppgav att de sover på det här viser. Sover du också så här? Då beskrivs du som tuff på utsidan, men känsliga i hjärtat. Du kan vara blyg när du först träffa någon, men slappnar du snabbt av. Personer som sover i fosterställning tenderar också att älta problem och oroa sig i onödan.

Jag vet att det kanske känns lite flummigt allting, men min sovpositionen stämde i alla fall väldigt bra. Det var mest därför jag tyckte den här listan var värd att dela med sig av. Sprid den gärna vidare om du tyckte det stämde bra in på dig också, eller om du har någon du känner som du vet passar in på beskrivningen. Sov gott!

Publicerad av Newsner Knep, gilla gärna