Så enkelt gör du miljövänligt sköljmedel – med 2 ingredienser alla har hemma

För mig var det länge en självklarhet att använda sköljmedel när jag tvättade. Sköljmedel gör kläderna underbart mjuka och det finns få saker som slår känslan av att svepa in sig i ett nytvättat badlakan som doftar av rosor, lavendel eller något annat fräscht.

Men så en dag påpekade en kompis till mig att det faktiskt finns ganska mycket negativa aspekter med att använda sköljmedel. Så många att det faktiskt är värt att överväga att helt sluta med det och i stället övergå till att göra sitt eget.

Nedan finns ett busenkelt recept på hur man tillverkar sitt eget sköljmedel – och det är bra för såväl miljön som för plånboken!

Sköljmedel adderar en ljuvlig doft till tvätten och gör textilerna underbart mjuka och härliga. Men det finns dessvärre en hel del negativt med att använda sköljmedel i tvätten. Det innehåller ämnen som är svårnedbrytbara men också parfymer som kan vara allergiframkallande. Naturskyddsföreningen rekommenderar faktiskt att man helt avstår från sköljmedel när man tvättar för att göra naturen en tjänst.

Kan ha negativ effekt på dina textilier

Men sköljmedlet kan faktiskt också ha direkt negativa effekter på dina textilier:

  • De kläder du använder när du tränar mår inte alls bra av att tvättas med sköljmedel då deras förmåga att ”andas” kraftigt försämras.
  • Badlakans och handdukars förmåga att suga upp fukt försämras av att tvättas i sköljmedel.
  • Textilier i stretchmaterial tappar spänst när det återkommande tvättas i sköljmedel.

Därför kan det vara en god idé att göra sitt eget sköljmedel. Inte bara är det mycket bättre för miljön och dina textilier – det blir dessutom billigare i plånboken då sköljmedel i affären ofta kostar en del. Receptet nedan, som bland annat Land skrivit om, är lika enkelt som smart då det innehåller få ingredienser som de allra flesta har hemma och det går dessutom fort att göra.

Så gör du ditt eget sköljmedel:

Ingredienser:
2 dl 24-procentig ättika.
5 dl vatten.
(ev. 5-7 droppar eterisk olja)

Så gör du:
Blanda ättikan med vatten och förvara förslagsvis i en glasflaska. För att få en god doft på sköljmedlet kan du enkelt addera några droppar med eterisk olja. Det är en olja som förekommer färdigbildade i olika växtdelar och det finns en rad olika att välja mellan, exempelvis rosenolja, lavendelolja eller jasminolja. Dessa oljor finns att köpa i hälsokostaffärer, på apotek eller på nätet. Kom ihåg att skaka flaskan innan användning bara så att oljan fördelas ordentligt i blandningen.

När det väl är dags att tvätta häller du helt enkelt i två matskedar av ditt sköljmedel i tvättmaskinens fack för sköljmedel. Smart va?

Vi borde alla hjälpas åt att dela detta knep vidare – inte bara för vår egen skull utan kanske allra mest för vår vackra naturs skull. Klicka gärna på DELA här under för att hjälpa till!