Så får du ett oändligt lager av blåbär hemma med 5 enkla steg

Förutom att blåbär är gudomligt goda har de även många hälsoeffekter. De förebygger bland annat höga kolesterolvärden och minnesförlust tack vare att de består till stor del av antioxidanter.

Dessutom skyddar bären funktionen i hjärnan och det har visat sig att blodtrycket kan gå ner tack vare blåbär. Och inte nog med det: Antioxidanterna förebygger även åldringstecken och cancer!

Blåbär är en god och näringsrik skatt vi får från våra skogar.

Men det är kanske inte alltid som man orkar sig ut i skogen för att plocka dem och frysta som man köper från butiken är ju inte riktigt lika goda.

Därför är det här det bästa som har hänt oss blåbärsälskare. Med den här guiden kan du nämligen odla dina blåbär hemma på bakgården, eller ute på din balkong.

Det är inte ens särskilt svårt att få oändlig tillgång till de älskade bären. Här är de 5 stegen du behöver följa:

Hitta rätt plats

Din blåbärsbuske behöver bra jord och mycket solljus. Om du har en stor gård är upphöjda blomlådor perfekta eftersom vattnet då kan rinna igenom jorden. Om du odlar på balkongen är bra att investera i en behållare.

Jord
Shutterstock

Tillräckligt med utrymme

Busken behöver ungefär 1,80 meter med utrymme för att utvecklas naturligt. Om du odlar fler buskar är det bra att ha ett mellanrum på 90 centimeter.

Plantera

Det är bästa att plantera busken på hösten eller våren. Börja med att skaka om rötterna och lägg ner busken i jorden. Lägg till mer jord och platta till det översta lagret. Ge den rikligt med vatten.

Vattnar
Shutterstock

Skötsel

För att undvika ogräs är det lättaste sättet att täcka odlingen med sågspån. Det här upprepas med fördel en gång i året. När busken börjar växa är det bra att med jämna mellanrum kapa kvistarna för att hålla den i bra skick.

Gödsel

Använd alltid ekologisk gödsel för att inte skada buskarna. Det gör också så att plantan lever längre.

Blåbärs planta
Shutterstock

Jag tycker det här låter som en dröm och är absolut något jag ska testa i vår! Om man lyckas med den här odlingen kan buskarna leva vidare i 4 till 5 årtionden, alltså blir det många år av smaskiga bär.

Dela gärna om du tycker att dina vänner borde testa det här!