Så gör du eget schampo utan kemikalier – som ditt hår kommer älska

Så gör du eget schampo utan kemikalier – som ditt hår kommer älska

Att tvätta håret regelbundet med schampo är inte direkt något som kommer få din kropp att jubla. Det torkar ur hårbotten, gör håret matt och livlöst och innehåller dessutom massor av skadliga kemikalier.

Men det finns andra alternativ. Den här hemmagjorda varianten med bikarbonat och äppelcidervinäger är en billig och enkel hårvård som ger både bättre hårväxt och hårkvalitet – samtidigt som du slipper få håret förstört av kemikalier.

De många positiva egenskaperna hos bikarbonat gör att det är ett ämne som fungerar till det mesta – och så även till håret.

Effekterna är nämligen omgående.

Genom att välja bort schampot och istället massera in bikarbonat i hårbotten kommer det inte bara rengöra håret på djupet och motverka att det blir matt och livlöst – utan också bidra till att håret blir glansigt, mjukt och luftigt.

Bildkälla: Shutterstock

Du behöver:
Bikarbonat
En plastflaska
Äppelcidervinäger

Så här gör du:

1. Börja med att blanda en del bikarbonat med tre delar vatten i en liten plastflaska. Mängden beror på hur mycket du vill göra men för axellångt hår kan du exempelvis ta 3 msk bikarbonat och 9 msk vatten.

2. Massera in blandningen i torrt eller blött hår. Börja i hårbotten och arbeta dig ut mot topparna.

3. Låt verka i 1-3 minuter och skölj sedan ordentligt med kallt vatten.

4. Skölj därefter håret med varmt vatten för att tvätta bort de sista resterna.

5. För att neutralisera håret och hårbottens pH-värde är det nu dags för äppelcidervinäger. Blanda en del äppelcidervinäger med fyra delar vatten. Om du inte gillar doften kan du tillsätta lite lavendel eller mint.

6. Massera in i håret – och se till att luta huvudet bakåt så du inte får blandningen i ögonen.

7. Låt sedan håret lufttorka.

8. Testa i en månad och du kommer se drastiska förändringar i ditt hår. Komplimangerna kommer bara hagla in!

Bildkälla: Shutterstock

Källa: Curejoy, Passion för hälsa

Lätt som ett plätt – och ditt hår kommer tacka dig. Tveka inte att dela vidare till någon som skulle uppskatta detta smarta knep!