Så gör du för att starta bilen med ett rep

Har du någon gång befunnit dig mitt ute i ingenstans och insett att batteriet till bilen har gett upp? Du har ingen täckning, saknar startkablar och det enda alternativet tycks vara att börja traska mot civilisationen.

Det låter ju inte som något höjdare – men med den här metoden kan du slippa den prekära situationen när det krisar och du behöver en absolut sista utväg.

Allt som behövs för att lyckas är en domkraft och lite rep – men det krävs också att bilen har öppen diff, manuell växellåda och är bensindriven.

Det ska samtidigt poängteras att det kan vara farligt om du slarvar med säkerheten, så det är viktigt att du är noggrann och vet vad du gör.

Så här gör du:

1. Börja med att lyfta upp ena sidan av bilen på en domkraft. Kontrollera både en och två gånger att domkraften står stadigt!

Bildkälla: Youtube

2. Linda ett rep några varv runt däcket. Se till att repet är så långt så att du har en bit kvar att dra med.

Bildkälla: Youtube

3. Lägg i treans växel, slå på tändningen och se till att handbromsen är ordentligt åtdragen.

Bildkälla: Youtube

4. Ta tag i snöret och dra det mot dig.

Bildkälla: Youtube

5. När hjulet sedan börjar snurra bör du kunna starta motorn!

Bildkälla: Youtube

Kolla in videoklippet här:

Som en sista utväg verkar detta vara ett smart knep att ha i bakhuvudet – men tänk på att det kan vara farligt om du inte är noggrann med säkerheten! Dela gärna vidare så dina vänner också får lära sig hur tricket fungerar om de hamnar i nöd.