Säg hejdå till bananflugor och kryp – med 6 smarta husmorstips alla borde känna till

Bananflugor och andra liknande arter av flugor tycks älska värme och sommaren lika mycket som vi svenskar. 

Framför allt lockas bananflugor till frukt och grönsaker, men de har också en tendens att angripa krukväxter och sätta sig i fuktig jord.

Inte bara att det kan kännas ofräscht och irriterande att ha bananflugor hemma, de kan också förstöra din mat och dina växter. 

Och med tanke på den snabbhet med vilken de förökar sig, kan det finnas en poäng att göra något åt saken direkt. 

Lyckligtvis behöver du inte rusa till affären och köpa dyra kemikalier för att råda bot på problemet – lösningen finns faktiskt närmare än du tror!

De flesta av de bästa lösningarna hittar du i ditt skafferi eller kylskåp. Det brukar ofta fungera att bygga en hemmagjord fälla (som i bilden under), med en kopp.

Koppen fyller du sedan med olika lösningar som anges nedan, för att sedan täckas över plastfolie. Slutligen petar du flera hål i platsen med en tandpetare. 

© YT

Rödvin

Precis som många av oss människor sägs bananflugor älska rött vin, eller åtminstone lukten av det. Kombinera 1 dl rött vin med 3 dl vatten och häll i fällan som beskrivs ovan.

Placera burken där bananflugorna håller hus och titta sedan på när de flyger i fällan och drunknar i vätskan.

Äppelcidervinäger

Detta är kanske en av de vanligaste huskurerna, som billigt och lätt att hitta. Värm upp 1 dl cup äppelcidervinäger och tillsätt några droppar av flytande diskmedel. Blanda väl och häll lösningen i fällan. 

Den söta lukten av ättika kommer att locka flugor och mygg, medan den diskmedlet fångar in de nyfikna flugorna. 

Gammal mat

Ett annat enkelt sätt att bygga en fälla är att faktiskt använda det som lockade skadedjur i första hand.

Lägg en övermogen frukt eller grönsak i fällan, det brukar fungera lika bra som olika vätskor. 

Mjölk, peppar och socker

Om du har några mejeriprodukter som gått ut kan du lägga det i en burkfälla. Ett husmorsknep är att värma 4,5 dl mjölk, tillsammans med 8 matskedar socker och 4 msk peppar. Låt sjuda i 10 minuter och sedan häller du lösningen i en grund skål, som du placerar när det område bananflugorna verkar gilla. 

Flugorna kommer att lockas till den söta doften och sedan drunkna, när de hamnar i lösningen.

Citrondoft

En stark citrondoft tros kunna avskräcka insekter och hindra bananflugor från att sprida sig.

Blanda 2 koppar hett vatten och häll i 10-15 droppar citron/citrongräsolja i en ren sprayflaska och spraya ditt kök där du problem.

Papperspiralen

Alternativt kan du också skapa en papperstratt, genom att vika en servett till en konform. Lägg den spiralformade servetten i ett glas eller en glasburk. Kom ihåg att det måste vara en liten öppning i botten av tratten.

Placera valfritt ”bete” i glaset och titta på när insekterna vandra in, men inte kan ta sig ut…

Hjälp gärna till att dela dessa smarta husmorsknep till alla du känner på Facebook, för de flesta har ju någon gång problem med bananflugor hemma. 

Förhoppningsvis kan något av dessa tips hjälpa några av dina vänner 🙂