Saltar du i början eller slutet av matlagningen? enorma skillnaden kommer att förvåna dig

Att salt är livets krydda kan nog många hålla med om, för vad vore söndagssteken, fisken eller kalopsen utan lite salt? 

Vi vet dock att salt i för stora mängder inte är bra för hälsan, och att det kan ta över smaken, därför tänker många på hur mycket de använder. Vad inte lika många har i åtanke är hur de använder salt. Men efter att ha läst detta kommer du garanterat att göra det. 

När du lagar mat – saltar du innan du börjar, under matlagningen eller efter? Valet påverkar nämligen resultatet enormt, därför finns det faktiskt ett rätt och ett fel sätt att salta på. 

America´s Test Kitchen bestämde sig för att testa när under matlagningen som det är som bäst att salta. Inför testet så gjorde de två grytor med biffstuvning. I den ena saltade man genast i början av matlagningen. Morötterna saltades och rostades därefter, och biffen gnuggades in med salt för att sedan kokas. 

I den andra grytan saltade man efter att grönsakerna rostats och biffen kokats. 

Det visade sig att den grytan som hade saltats precis innan den kokat färdigt smakade jättemycket salt, plus att köttet i grytan var segt och tätt sammansatt. 

I den grytan där man saltat innan tillagningen föll köttet lätt isär och smälte i munnen. Det hade också en perfekt balans av saltsmak. Detta för att salt tar lång tid på sig att tränga in i kall mat. Av den anlendingen fick grytan där man saltade maten sent en ”saltattack”. 

Ett tidigare experiment har visat att det tar cirka 24 timmar för salt att ta sig in i kärnan av en kalkon. Förutom att saltet hinner bearbeta köttet istället för att hamna på ett ställe så hjälper det också till att göra maten mör. 

 

Det är inte många som känner till det här, och det vore synd att förstöra mat som kan bli så himla god. Dela gärna för att tipsa andra, de kommer att tacka dig.