Se upp för uttorkning i extremvärmen: Så gör du din egen vätskeersättning – med bara 3 ingredienser

Värmen vägrar släppa taget om Sverige. SMHI har på nytt varnat för extremt höga temperaturer – i Kalmar län, Östergötland och östra Svealand finns en klass 2-varning utfärdad och i övriga delar av Götaland, Svealand samt sydöstra Norrland är en klass 1 varning för mycket höga temperaturer utfärdad. I norra Norrlands kustland och inland finns ett meddelande om höga temperaturer med över 26 grader.

När värmen är så påtaglig finns det risk att man drabbas av vätskebrist. Men det är faktiskt väldigt enkelt att undvika detta genom att göra sin egen vätskeersättning. Allt som krävs är faktiskt bara tre ingredienser alla har i hemmet.

I varma tider som dessa är det extra viktigt att se till att få i sig tillräckligt med vatten, annars finns risk för vätskebrist och uttorkning som i värsta fall kan leda till att man förlorar medvetandet. 1177 skriver att uttorkning är vanligast bland små barn, äldre personer eller personer som har ansträngt sig hårt fysiskt när det är väldigt varmt.

En bra genväg om man inte riktigt får i sig tillräckligt med vatten är att dricka vätskeersättning. Det går att köpa på apoteket, men går faktiskt lika enkelt att göra själv!

Så gör du:

Du behöver:
1 liter vatten
6 teskedsmått strösocker (1 teskedsmått = 5 milliliter)
½ teskedsmått salt (½ teskedsmått = 2,5 milliliter)

Blanda vattnet med sockret och saltet – klart!
Gillar du inte riktigt smaken går det att smaksätta med två teskedar koncentrerad fruktjuice eller saft.

Viktigt!

När du gör din egen vätskeersättning är det viktigt att doseringen blir rätt. Använd därför riktiga kryddmått och inte en vanlig tesked. Använd dessutom vanligt salt och inte exempelvis örtsalt. Se också till att smaka på vätskeersättningen innan du ger den till barn – saltet ska bara anas i smaken, en bra tumregel är att det ska smaka som tårar. Är barnet under ett år är det dock säkrast att köpa vätskeersättningen på apoteket för att doseringen ska bli helt rätt. Kom ihåg att koka vattnet innan om du är utomlands och är osäker på vattenkvaliteten.

Receptet kommer ifrån 1177, där kan du också läsa mer om vätskeersättning och uttorkning.

Klicka på DELA här under för att hjälpa till att dela detta viktiga tips nu när Sverige är drabbat av extremvärme!