Det händer i kroppen om du äter selleri varje dag i en vecka

Jag minns än idag hur mamma tjatade om att jag var tvungen att äta upp alla grönsaker på tallriken när jag var liten.

Vissa grönsaker slank ner utan problem medan andra var näst intill omöjliga att svälja ned.

Jag kunde sitta vid matbordet i vad som kändes som evigheter innan jag tillslut tilläts lämna trots att jag inte ätit upp. Efter ett tag slapp jag de där grönsakerna jag inte klarade av och fick äta mer av de jag tyckte om istället.

Nu när jag är vuxen tycker jag nästan om alla grönsaker till och med stjälkselleri som jag knappt tålde lukten av när jag var yngre.

Många kanske glömmer bort sellerin eftersom att den innehåller mycket vatten, men faktum är att den faktiskt innehåller massor av nyttiga ämnen som är bra för din kropp, skriver Medical News Today.

Trots det höga vatteninnehållet på hela 95 procent, kan ett par selleristjälkar göra underverk för dig och din kropp. Speciellt om du äter den varje dag.

Och det är ju faktiskt inte så svårt med tanke på att den går att variera i oändligheten. Du han ha den i juicer eller smoothies, äta som grönsaksstavar, ha i soppor, grytor eller varför inte i köttfärssåsen.

Selleri
Pixabay

Men vad händer då i kroppen om du äter stjälkselleri varje dag?

Selleri är en god källa till fytonäringsämnen.

Fytonäringsämnen är sammansättningar som finns i vissa plantor. Det finns flera olika sorter men de flesta av dem, som de man hittar i stjälkselleri bär på flera hälsofördelar. De innehåller nämligen antioxidanter, har antiinflammatoriska egenskaper och är bra för din lever, visar studier.

En annan sak som gör selleri så bra är dess låga kaloriinnehåll. Dessutom innehåller selleri vaken fett eller kolesterol.

Att regelbundet äta selleri kan därför minska risken för kardiovaskulära sjukdomar, skriver Steg för hälsa.

Eftersom att selleri bara innehåller cirka 10–15 kalorier per stjäl kan den även hjälpa dig att gå ned i vikt. Förutsatt att du äter hälsosamt i övrigt och även ser till att röra på dig. Dessutom gör det höga fiberinnehållet att du håller dig mätt längre.

Selleri
Wikimedia Commons

Det höga fiberinnehållet hjälper även till med matsmältningen och motverkar förstoppning.

Eftersom att stjälkselleri består av så hög andel vatten kan det även minska risken för uttorkning.

Selleri innehåller även en stor andel vitaminer och mineraler. Följande vitaminer och mineraler finns i den avlånga och smala grönsaken skriver Steg för hälsa:

Vitaminer:

• Vitamin A

• B-vitaminer

• Vitamin C

• Vitamin E

Mineraler:

• Folsyra

• Kalium

• Natrium

• Kalcium

• Zink

• Magnesium

• Järn

• Svavel

• Fosfor

• Koppar

• Kisel

Selleri
Flickr / Evan Bench

Eftersom att selleri även är vätskedrivande kan det vara bra för människor som har njurproblem. Regelbunden konsumtion av grönsaken ökar urinproduktionen och kan minska överflödig urinsyra och urea. Det kan även hjälpa till att bryta ned njursten.

Selleri rekommenderas dock inte till gravida kvinnor eftersom att den kan öka risken för missfall, skriver Steg för hälsa.

Grönsaken är även olämplig för människor med inflammerad blåsa eller allvarliga njurskador.

Enligt studier gjorda vid Chicago Medical Center kan selleri även hjälpa till att sänka blodtrycket hos djur. Experimentet måste fortfarande göras på människor för att få fram slutgiltiga resultat men än så länge ser det lovande ut.

Selleri
Flickr / Easy Healthy Smoothie

Det låter ju nästan för bra för att vara sant!

Det enda sättet för att få reda på om selleri är bra för just dig är att testa, det kan i alla fall inte skada.

Ät en stjälk eller två om dagen och märk skillnaden i kroppen

Dela gärna tipset med dina vänner på Facebook så att de också får ta del av sellerins hälsofördelar!