Sjukhusets teknik kan rädda liv – så gör du om ditt barn sätter i halsen och kvävs

Du sitter hemma tillsammans med din lilla bebis. Allt är lugn och ro – tills du plötsligt ser hur barnet råkar sätta något i halsen. Det täpper till luftstrupen, barnet får ingen luft och det handlar om sekunder. Vad gör du?

Enligt St John Ambulance, en organisation som lär ut första hjälpen, har 40 procent av alla föräldrar varit med att deras bebisar börjat kvävas – men fyra av fem har ändå inte svar på frågan om vad de ska göra åt den kritiska situationen.

Det är skrämmande statistik, inte minst med tanke på att många barn ofta försöker stoppa allt de får tag på i munnen. Därför har St John Ambulance nu bestämt sig för att ta fram ett animerat videoklipp som tydligt visar tekniken du ska använda om bebisen plötsligt börjar kvävas.

Förhoppningsvis behöver det aldrig komma till användning – men om olyckan är framme kan det rädda liv. Läs instruktionerna, titta på videon här under och dela sedan vidare den livsviktiga informationen till alla föräldrar där ute.

I klippet, som har setts flera miljoner gånger sedan det postades av St John Ambulance, demonstrerar fyra animerade figurer hur du snabbt och effektivt går tillväga om små barn sätter i halsen och kvävs.

Det viktigaste när ett barn sätter i halsen är att försöka få bort det som har fastnat och det du först ska göra är därför att lägga barnet på mage i ditt knä. Stöd barnets huvud och ge sedan upp till fem snärtiga slag med öppen handflata mellan barnets skulderblad.

Om det inte fungerar ska du vända på barnet och stöda huvudet med handen. Därefter ska du trycka med fingrarna upp till fem gånger mitt på bröstkorgen. Fortsätt tills föremålet kommer upp – men om det inte fungerar ska du omedelbart ringa ambulans.

Om barnet däremot inte är vid medvetande skriver Vårdguiden att du ska inleda hjärt-lungräddning.

”Vänligen dela detta med andra människor”, avslutar figurerna i klippet.

Titta på klippet för att se när de animerade figurerna visar den livsviktiga tekniken:

Glöm inte att dela vidare klippet till alla du känner!