Sjuksköterska vädjar till alla med iPhone att göra denna ändring – kan rädda ditt liv

Alla vet hur viktigt det är att ha kodlås på sin telefon. Om den skulle bli stulen så försvårar det för tjuvarna att komma åt ens privata information – och om man har hemliga bilder eller konversationer på mobilen så är kodlås ett måste.

Men det finns faktiskt en stor nackdel med att låsa sin telefon också – om det händer en olycka.

Alla telefoner har möjligheten att ringa 112 trots att de är låsta, men i övrigt finns det inte någon information att hämta i dem. Detta kan försvåra för ambulassjukvårdare och sjukhuspersonal vid olyckor eller sjukdomsfall.

Men det finns faktiskt ett knep som kan hjälpa sjukvården – och nu uppmanar en sjuksköterska alla att använda sig av detta knep. Det kan nämligen rädda liv.

Det händer ofta att allvarligt skadade eller avsvimmade personer kommer in till sjukhuset, och ibland har sjukvården ingen aning om vem denna person är. Om personen inte har legitimation på sig är det omöjligt att hitta anhöriga eller få en bild av personens medicinska historia.

Sjuksköterskan Julia Thompson tipsar nu alla om ett enkelt knep som gör det möjligt för sjukvårdspersonal att få fram namn, personnummer, eventuella sjukdomar och närmaste kontaktpersoner – utan att behöva låsa upp telefonen.

Så här skriver hon i ett inlägg på Facebook:

”Jag jobbar på ett sjukhus och ser hela tiden patienter som kommer in till akutmottagningen utan att vi har någon aning om vilka de är, vilka deras anhöriga är eller deras medicinska historia. Och deras telefoner är låsta!

Många vet inte att de kan sätta upp något som kallas ”Medicinskt ID på sin telefon om de har appen ”Hälsa” (gratis på iPhone). Jag visste inte ens detta själv innan jag fick min iPhone.”

Det tar bara någon minut att ställa in sitt Medicinska ID, och fungerar även för Andriod-användare. Där väljer du själv vilken information som ska synas och kan även lägga in kontaktuppgifter till dina närmsta anhöriga.

Så här gör du om du har en iPhone:

Sök efter ”Hälsa” bland dina appar. Den borde redan vara installerad, annars kan du ladda hem den gratis i appstore. Öppna appen. Längst ner till höger finns en knapp där det står ”Medicinskt ID”. 

Här kan du fylla i ditt namn, personnummer, hälsotillstånd, allergier och andra medicinska anteckningar. Du kan även fylla i telefonnummer till dina närmsta anhöriga så att sjukvården vet vem de ska kontakta.

Glöm inte att kryssa i ”Visa på låsskärm”

Spara dina ändringar – och sen är det klart! För att se uppgifterna behöver man nu bara klicka på ”Nödsituation” och sedan ”Medicinskt ID”.

Så här gör du om du har en Android:

På en Android-telefon finns samma funktion, men med namnet ”Krisinformation”. Du lägger då in dina uppgifter under Inställningar/Användare/Krisinformation.

Den här infomationen kan vara livsnödvändig – synnerhet för personer som lider av sjukdomar eller allergier som sjukvårdspersonal behöver veta. Jag uppdaterade min info direkt med telefonnummer till mina anhöriga.

Gör det du också, och dela den här informationen vidare till dina vänner!

Publicerad av Newsner Knep