Slå in benet 1 timme i kål – kan hjälpa mot ledvärk

Att kål är nyttigt är det nog inte många som har missat, och förutom vitkål och rödkål, har även grönkål, svartkål och savoykål blivit populärt världen över.

Kål har både ett lågt kaloriinnehåll och är fullproppad med vitamin C, kalium och vitamin K.

Traditionellt sett har kål använts i århundraden, ofta för att behandla svullnad och blåmärken. Studier från universitetet i North Carolina har även visat att kål har egenskaper som kan motverka cancer.

Wikipedia

Till att börja med innehåller kål för kroppen viktiga fytonäringsämnen, antocyanicer (antioxidanter) och glutamin (aminosyra). Alla dessa har antiinflammatoriska egenskaper, vilket är mycket fördelaktigt vid behandling av värk och svullnad i leder. Vissa hävdar också att det kan ge lindring vid artros.

Att kunna använda sig av naturens skafferi mer än till att bli mätt har jag alltid tyckt om, att kål är gott och nyttigt har jag vetat länge, men att det även ska vara bra för så mycket annat var helt nytt för mig. Vill du lära dig hur man gör en så kallad ”kålkompress” för att lindra ömma leder följ instruktionerna nedan.

Kålkompress

Du behöver:

  • Ekologisk kål, (rödkål ska enligt vissa vara bäst, men var försiktig då den kan färga av sig).
  • Aluminiumfolie
  • Kavel
  • Bandage eller gasbinda
  • Ugn

Så här gör du:

1. Ta bort de yttersta bladen och skölj väl. Torka och skär ut den hårda delen av stjälken.

2. Använd en kavel för att banka på bladet så det börjar släppa sina välgörande juicer.

3. Slå in bladet i folie och värm i ugnen i några minuter tills kålen är varm. Lägg på det det drabbade området och fäst med bandage eller gasbinda.

4. Låt sitta i cirka en timme och upprepa proceduren tre gånger om dagen. Det är viktigt att du tar ett nytt bad varje gång.

Vill du hellre ha en kall kompress kan du göra samma sak men kyla bladet i kylen en stund innan du applicerar det på kroppen. Kålkompressen ska ge effekt redan dagen efter.

Rödkål vara extra effektivt enligt Healthy Food House och även läkaren Ann Kulze, men även andra sorter ska ha goda egenskaper.

Även om det är väldigt ovanligt så kan vissa människor vara känsliga mot kål. Om du upplever obehag eller klåda ta genast bort kompressen. 

Flickr

Kom ihåg att detta hjälper vissa men om du lider av allvarliga besvär är det alltid klokt att uppsöka en läkare.

Jag har alltid gillat att pröva naturliga hjälpmedel innan jag stoppar i mig onödig medicin, så detta ska jag verkligen lägga på minnet.

Dela gärna med dig av detta knep så att fler får ta del av att kål har fler bra egenskaper än att vara gott och nyttigt!