7 anledningar till varför du aldrig någonsin bör slänga äggskal i soporna igen

Det är inte bara runt påsk som vi svenskar äter mycket ägg. Det gör vi även året runt. Skalen till äggen fyller ofta upp soppåsen eller komposten om det konsumeras mycket ägg i hemmet. Detta problem kan undvikas genom att använda skalen istället för att slänga dem. Vi har letat fram de bästa och mest användbara tipsen och delar här med oss av dem.

Foto: Flickr

1. Rensa avloppet

Det här tipset förvånade verkligen mig. Men om du krossar lite äggskal och häller ner i avloppet i köket kan det faktiskt lösa upp stopp i rören. Detta kan vara en långsiktig lösning då de krossade äggskalen löses upp långsamt, vilket gör att de kan rensa rören när det till slut är på väg ner och tar med sig annat skräp.

Foto: Flickr

2. Lugna irriterad hud

Krossa äggskal ordentligt i en mortel. Blanda det med lite äppelcidervinäger och låt sedan blandningen stå i ett par dagar. Det blir en pasta som passar för att behandla hudirritationer för att innehållet består av mycket kalcium, skriver SVT.

3. Miljövänlig skrubb

I allt från grytor till kaffekannor fastnar det ofta smuts och annat som kan vara svårt att få bort. Då är det perfekt att använda krossade äggskal som en miljövänlig skrubb.

4. Håll djuren borta

Djur som rådjur och mördarsniglar tycker inte om lukten av ägg. Prova att sprida ut äggskal för att hålla dem borta. En till fördel är att när skalen bryts ner i jorden får växterna extra mycket kalcium. Har du katter som brukar kliva runt i rabatterna kan detta även motverka det då de inte tycker om att kliva på skalen.

Foto: Pixabay

5. Använd som en liten kruka

Ett tomt äggskal är perfekt att använda som en liten, liten kruka för att sätta små frön i. När det har börjat gro och du känner att det är dags att plantera ut plantorna i jorden är det bara att sätta ner hela alltet i jorden. Även här ger äggskalet näring i form av kalcium till jorden då den kommer brytas ner med tiden. Tänk på att knäcka skalet lite i botten för att rötterna ska kunna hitta ut.

6. Naturlig ansiktsmask

Krossa skalen till ett fint pulver i en mortel. Blanda sedan pulvret med vispad äggvita — den bör vara lätt vispad. Sedan har du en helt naturlig och billig ansiktsmask som är renande för huden, skriver SVT.

7. Få ett mindre bittert kaffe

Om du lägger i lite krossat äggskal ihop med kaffet i kaffefiltret så kan detta ta bort en bitter smak från kaffet. Var noga med att göra rent skalen innan.

Foto: Pixabay

Källor: SVT, Mitt kök, Home Hacks, Steg för hälsa

Dessa tips förvånade verkligen mig. I synnerhet den första, det måste jag verkligen prova hemma. Dela med någon som skulle ha nytta av dessa tips.