Släng inte ditt kaffesump – här har du 15 tips på hur du kan använda det istället

Svenskarna dricker näst mest kaffe i världen, vilket ger oss enorma mängder med kaffesump. Något som oftast åker ner i soptunnan, men inte efter att du läst det här. 

I dagens samhälle är det väldigt populärt med återvinning och återanvändning och då är dessa tips guld värda.

Förutom att det är bra för miljön så kommer här en massa smarta anledningar till varför du absolut inte ska slänga ditt kaffesump.

1. Gör en lyxig saltscrub

Att göra något själv från grunden känns alltid bra, med denna lyxiga saltscrub kan du hålla hela kroppen mjuk och len, dessutom kommer du att dofta gott.

Receptet är enkelt, blanda 3 dl grovsalt med 2 dl torkat kaffesump och 2 dl olja, du kan ta vilken olja som helst men jag använde mig av olivolja. Här kan du läsa mer detaljerat om hur du gör.

2. Slipp hala isfläckar

Så här års är det ofta halt och isigt, sprid ditt kaffesump på uppfarten, likt sand ger sumpet bättre fäste och så gör även syran i sumpet gör att isen smälter fortare.

3. Gör en egen doftboll

Det enda du behöver är lite kaffesump och en strumpbyxa eller strumpa. Lägg sumpen i strumpan och knyt ordentligt, häng bollen hemma eller varför inte i bilen.

4. Bli kvitt mördarsniglar

Lider dina växter också av mördarsnigel invasion på sommaren, sprid ut lite kaffesump i trädgården, sniglarna gillar inte syran i sumpen och håller sig på säkert avstånd.

Wikipedia

5. Fördubbla skörden 

Vissa växter mår bra av kaffesump och ogillar insekter. Ska du så morötter eller rädisor, blanda fröna med kaffesump och plantera sedan som vanligt, insekterna flyr och du kan skörda upp till dubbelt så mycket.

6. Locka till dig maskar 

Maskar är kanske inget du vill ha inomhus, men dom är toppen för din trädgård. Maskar älskar kaffesump och är som ett naturligt gödningsmedel.

7. Gör din egen nåldyna

Sy en nåldyna av lite överblivet tyg eller fyll en struma och sy ihop. Sendan kan du fylla den med nålar. Kaffesumpet hindrar dessutom nålarna från att rosta.

8. Förgyll tillvaron i komposten

Komposten gör sitt jobb mycket bättre om det finns rikligt med kväve, något som kaffesumpet tillför, så i med kaffesump och låt sedan komposten göra sitt.

9. Få bort envisa fläckar

Har du envisa fläckar i kastruller och stekpannor, prova att gnugga med en trasa och kaffesump, men undvik att göra det på teflon och andra känsliga material.

10. Bli kvitt vitlöksdoft från händerna

Du vet kanske att händerna kan lukta illa ett ganska bra tag efter att du hackat vitlök, lök eller fisk. Gnid in händerna med lite kaffesump och skölj sedan av dom så ska du se att lukten är borta.

Wikimedia Commons

11. Få mörare kött

Tillsätt en matsked kaffesump i marinaden när du marinerar kött, det gör köttet mörare och ger även en mild rökig smak.

12. Håll grannkatten borta 

Brukar grannkatten komma och kissa i din rabatt, sprid ut lite kaffesump blandat med apelsinskal så slipper du objudna gäster.

13. Sluta snusa

Försöker du snusa men men säknar känslan av att ha något under läppen? Stoppa in en rejäl prilla med kaffesump så slipper du tomhetskänslan.

Wikipedia

14. Få nytt trä att se gammalt ut

Vill du få en lite äldre känsla på dina trämöbler? Gnid in med kaffesump och skölj sedan av så får trät en helt annan karaktär.

15. Undvik mörka ringar under ögonen

Bli kvitt mörka ringar och påsar under ögonen genom att gnida lite kaffesump under ögonen, här kan du även se en video å hur du gör men det är väldigt enkelt. 

 

Att kaffesump gick att använda till så mycket hade jag ingen aning om.

Efter att ha läst detta så kommer det aldrig att åka i papperskorgen igen.

Dela gärna detta så att fler får ta del av kaffesumpens oanade användningsområden.