Sluta köp gurka! Så odlar du ett oändligt lager helt utan trädgård

Att odla hemma är ett bra och billigt sätt att alltid ha färska och goda grönsaker hemma. Om du inte testat att odla gurkor vertikalt ännu är det hög tid. Du spar både plats, producerar mer gurkor och det blir lättare att skörda skriver North Country Farmer

Vill du också lära dig hur man gör?

Följ dessa enkla steg:

Välj en solig plats

WikimediaCommons

Gurkor hatar kyla, välj en varm och solig plats. Så fröna inne först, och vänta med att flytta ut dina skott tills du är säker på att det inte fryser över natten.

Använd en spaljé

För att dina gurkor enkelt ska kunna växa på höjden är det bra om de får stöd av en spaljé, ett nät eller någonting annat som plantan kan växa mot. Sår du horisontellt kan en planta ta upp så mycket som 6 meter skriver Urban Organic Gardner.

Att istället låta plantorna växa på höjden gör att du får plats med fler plantor vilket kommer ge dig mycket fler gurkor att mumsa på.

Välj en sort som växer bra på höjden.

Plantera i en kruka

Plantera gurkan i en kruka eller lämplig behållare, men se till att det finns en blompinne som växten kan ta stöd mot. Om du odlar i en pallkrage bör du ha två pallkragar på varandra för att gurkan ska kunna slå rot ordentligt.

Stöd

När du odlar på höjden är det viktigaste att plantorna får bra stöd. En stabil bas, en robust spaljé eller ett nät som klarar av att ge ordentligt stöd åt rankorna tills de blivit starka nog.

Vatten

Gurkor behöver vattnas mycket och ofta. Detta kommer göra att dina gurkor smakar bra.

Flickr

Håll koll på bladen

Gurkor växer snabbt och kan producera mycket grönsaker. Kolla noga under bladen för att se om det är några gurkor som växer där. Du vill inte missa en krispig, saftig gurka innan den hinner bli dålig.

Visst är det något alldeles speciellt med att äta hemodlat. Det är både godare och bra för miljön.

Känner du någon som gillar att plantera men har lite ont om plats? Tveka inte att trycka på dela-knappen nedan så att fler kan ha ett oändligt förråd av gurkor i sommar.