Sluta köp mandariner – här är 5 enkla steg för odla ett oändligt lager hemma

Personligen älskar jag mandariner och att de är väldigt nyttiga är bara en härlig bonus. 

Mandariner är tillsammans med apelsiner naturligtvis mest kända för sitt höga innehåll av C-vitamin (27 mg av varje 100 g). 

Men visste du att denna härliga frukt också bär på 150 olika fytokemikalier, varav över 60 av dem är flavonoider. Flavonoider är kraftfulla antioxidanter som skyddar blodkärlen och kan minska inflammationer.

Och det bästa av allt? Det behöver faktiskt inte vara så komplicerat att odla ett oändligt lager hemma. 

På så sätt kommer du spara en hel pengar och du behöver dessutom inte oroa dig för att dina mandariner ska vara besprutade och innehålla spår av bekämpingsmedel!

Steg 1

Du kan köpa mandarinfrön affären, eller tvätta de som du har sparat från färska frukter.

Du bör också leta upp en liten kruka och fylla den med kraftig, lerblandad jord med mycket näring. Sätt ett par stenar eller sand vi botten på krukan lägg lite naturlig jord där, från komposten eller liknande. 

PIXNIO

Steg 2

Häll vatten över jorden i syfte att skapa nödvändig fukt och ställ krukan åt sidan och låt jorden dräneras. Blandningen ska vara lätt fuktigt, men inte för våt.

Placera sedan fröna i jorden, men tryck inte ned dem för hårt. Häll över jord för att täcka fröna. 

Steg 3

Placera krukan i en påse eller täck den med plast, för att bevara fukten och värmen. På så sätt kan du påskynda växtprocessen. 

Ställ gärna krukan på en varm plats, eftersom mandariner kräver en högre temperatur. Vattna regelbundet, jorden får inte bli för torr. 

Wikipedia

Steg 4

Om du har tur kan du förvänta dig att de första plantorna dyker upp efter cirka 20 dagar.

Så fort du ser att det börjar växa, ta av platsen och ställ krukan på en plats med indirekt solljus och där temperaturen ligger runt 20 grader. 

Steg 5

Fyll på med ekologisk gödsel ungerfär tre gånger i månaden under våren och sommaren. Använd gärna ett gödsel som är rikt på magnesium, zink och järn.

I takt med att mandarinträdet börjar växa kan du förflytta allting till en större behållare.

Du kan behöva ändra storleken på krukan några gånger under tiden som växten växer, eller så kan du plantera den i trädgården på våren, om du bor på en varmplats. Glöm inte att skära av vissnade grenar.

Voila! Det är allt!

Maxpixel

Med lite arbete och vilja kan du faktiskt skapa dina egna, ekologiska mandarinträd hemma och njuta av dessa hälsosamma frukter när du vill!

Dela gärna vidare denna guide på Facebook om du känner någon som också borde lära sig detta!