Sluta köp potatis! Här är 6 enkla steg till hur du odlar ett oändligt förråd hemma

Potatis är en av våra allra mest populära råvaror – och en komponent som du kan hitta i nästan alla kök du tittar in i.

Den ljuvliga knölen är varierad och kan avnjutas på alla möjliga tänkbara sätt, den är gudomligt god… och den har flera positiva hälsoeffekter. Bland annat innehåller potatisen mängder av värdefulla vitaminer och fibrer – och enligt svenskpotatis.se kan den faktiskt göra oss mindre stressade, eftersom den innehåller ämnen som stimulerar serotonin som i sin tur gör oss lugna och nöjda.

Potatis är kort och gott en riktig fullträff. Inte minst om man dessutom odlar den själv, för som alla vet är det ju betydligt godare att avnjuta sin egen skörd än att köpa en påse i affären. Och även om det kanske låter krångligt på förhand så behöver det faktiskt inte vara så svårt att skapa sig ett eget förråd.

Titta bara på den här guiden som visar hur du med minsta möjliga ansträngning odlar potatis på höjden – om det så är hemma i trädgården eller ute på balkongen. 6 enkla steg är allt som krävs och innan du vet ordet av har du oändlig tillgång till den älskade rotfrukten!

1. Bygg ett torn

Ta fram lite hönsnät och bygg en upprätt cylinder (så att det ser ut ungefär som en tunna utan golv) som är ungefär 60-90 cm i diameter. Placera sedan fyra pålar runt omkring för att hålla tornet på plats.

2. Fyll med halm och jord

Nu tar du några nävar halm och sprider ut över tornets botten. Arrangera halmen så att det blir ungefär som ett fågelbo i mitten – och fyll sedan på med ett cirka 30 cm högt lager av jord.

Bildkälla: Youtube

3. Utsädespotatis

Placera utsädespotatis i jorden. Den ska ligga cirka 7-10 cm från kanten av tornet och med ungefär 15 centimeters mellanrum. 

4. Fyll på

Lägg på ytterligare jord så att potatisarna täcks. Fortsätt sedan med fler lager halm, jord och potatis tills du når nästan hela vägen upp till tornets topp.

Bildkälla: Youtube

5. Vattna

När potatistornet är färdigbyggt ska du se till att hålla det fuktigt, men inte övervattnat. Förutom det är det bara att vänta…

6. Riv sönder

… tills det efter någon månad är dags att skörda frukterna! Riv sönder tornet nerifrån och uppåt medan du försiktigt drar ut dina färska potatisar från alla lager av halm och jord.

Bildkälla: Youtube

Så, över till frågan alla har väntat på: fungerar det verkligen?

Jovisst. Spana bara in den här videon så ska du få se på resultat – inte illa alls!

Jag tycker att det här låter som en dröm och det är absolut något som jag ska testa! Om man lyckas med odlingen så är det ju som upplagt för kilo efter kilo med egenodlad potatis.

Dela gärna om du tycker att dina vänner borde testa det här!