Sluta köp vitlök – här är knepet för att odla ett oändligt lager hemma

Vitlök kan inte bara göra underverk för hälsan – det är också en väldigt bra smakhöjare i matlagningen. 

Men oavsett om du använder vitlök för ta din höstgryta till en ny nivå, eller om du bara äter det för att hålla dig frisk, så finns det ingen anledning till att gå och köpa löken i affären. 

För det är faktiskt busenkelt att odla hemma i köket, helt på egen hand. 

Wikipedia

Bra för hjärtat

Flera studier har visat att vitlök är bra för hjärtat. Löken innehåller ett ämne som heter svavelväte, vilket påverkar blodkärlen positivt. Låga doser av svavelväte stimulerar cellerna i kärlväggarna och gör att blodkärlen vidgas. 

– I områden där vitlökskonsumtionen är hög, som i Medelhavsländerna, finns det en låg förekomst av hjärt- och kärlsjukdomar, säger David Kraus till BBC News.

Stärka immunförsvaret

Många äter vitlök för att skydda sig mot sjukdomar, exempelvis förkylningar. Löken stimulerar immunförsvaret, men det är inte vetenskapligt besvisat att det hjälper mot just förkylningar.

Därmed är det inte sagt att det skulle vara bevisat att vitlök inte är effektivt mot förkylning, för väldigt många anser sig få lindring av att äta vitlök.

Hjälper mot sjukdomar

Om du regelbundet äter vitlök kan det bidra till få ned kolesterolet. Vitlök innehåller också alliin, som omvandlas till allicin när löken pressas eller hackas. Allicin sänker blodtrycket, något som får kroppen att må bättre. 

Shutterstock

Odla själv – så enkelt är det

I tillägg till att vara en supernyttigt och gott, så är det faktiskt enkelt att odla din egen vitlök. Du kan ta några vitlökar du har köpt och odla mer vitlök hemma.

På så sätt kan du hela tiden ha ett lager hemma, nära till hands. Främst odlas vitlöken inomhus för de gröna, goda bladens skull. Lökarna utvecklas däremot inte.

Allt du behöver göra är att följa dessa helt enkelt 5 steg:

1. Bryt upp vitlöken i klyftor och begrav dem cirka 5 centimeter ned i lös, fuktig jord. 

2. Sätt ned klyftorna med spetsen uppåt. Kom ihåg att krukan ska stå i det soligaste fönstret. 

3. Se till att överflödigt vatten kan rinna ut ur krukan i botten, annars riskerar man att löken ruttnar om jorden är sur i stående vatten.

4. Klipp av de goda blade efterhand som de kommer upp. När vitlöken inte orkar producera mer blad slänger du den och sätter en ny vitlöksklyfta.

Shutterstock

Visst borde fler få upptäcka hur enkelt det är att odla vitlök hemma? 

Dela gärna vidare detta tips med alla dina vänner på Facebook, så att fler kan prova detta och samtidigt spara pengar.