Sommarknep: Använd kylväskan till att göra en alldeles egen luftkonditionering.

När det är som allra varmast på sommaren så kan det ibland kännas olidligt att vara inomhus när solen ligger på mot fönstren. Ännu värre blir det om man inte har någon luftkonditionering i huset eller lägenheten – då talar vi verkligen om tryckande och fuktig luft med noll chans att man kan känna sig avsvalkad. Men det finns billiga och enkla knep för att uthärda värmen och göra sommaren precis så behaglig som den bör vara. Den här hemmagjorda luftkonditioneringen är byggd inuti en kylväska – och ger frisk luft som ingen vanlig, billig fläkt från affären kan klara av på egen hand. Jag tror inte jag talar för mig själv när jag säger att sommaren är räddad!

Du behöver:
Kylväska i plast
PVC-rör
Fläkt
Is

1. Lägg ut röret och fläkten på locket och måla med en penna runt om, så du vet hur stora hål du ska göra.

kylvaska1

2. Skär två hål i kylväskans lock.

kylvaska_youtube

3. Sätt fast PVC-röret i ena hålet samt den lilla fläkten i andra hålet. Fläkten ska blåsa nedåt i kylväskan.

kylvaska3

4. Släng ner is i kylväskan – ett litet isblock räcker ungefär fem timmar och ett större i upp till tio timmar.

kylvaska4

5. Sätt på locket, dra igång fläkten – och luften från fläkten kommer nu att blåsa ned mot isen, som kyler av den och skickar upp luften i röret och ut i hemmet. Din hemmagjorda och billiga luftkonditionering blåser nu ut frisk och härlig luft!

kylvaska5

I det här videoklippet går värmen i huset från drygt 26 grader till 5 grader celsius. Snacka om snabbt och effektivt sätt att bli av med den tryckande sommarhettan!

Det här är ju perfekt för att kunna svalka sig lite extra under varma sommardagar om man inte har råd med någon dyr luftkonditionering. Dela gärna vidare till alla dina vänner som skulle älska detta geniala knepet!