Åldras bättre och håll sjukdomarna borta: 5 anledningar att alltid sova naken

Hur man föredrar att sova är individuellt. Vissa gillar att krypa ner i pyjamas och omge sig av mjuka kuddar och vissa vill sova så lättklätt som möjligt, gärna nakna. Om du hör till typ nummer två så kan du vara glad. Det finns nämligen forskning som visar flera hälsosamma fördelar med att sova svalt, helst naken.

Om du gillar känslan av att krypa ner naken bland lakanen så är det något du ska fortsätta med med gott samvete. Att sova svalt har nämligen flera positiva effekter på din hälsa, både utåt och invändigt. Om någon är skeptisk mot naken-sovande så kommer dessa fem anledningar att ändra åsikterna.

 

1: Du minskar risken för metabola sjukdomar

Enligt en studie publicerad i US National Library of Medicine så jämförde man blodsocker-/insulinnivåerna, samt kaloriförbrukningen hos personer som sov i låga och högre temperaturer. Efter att ha studerat dem under fyra månader kunde de se att de som sov i temperaturer under 19 grader hade betydligt bättre värden, samt brände fler kalorier om dagen.

2: Du ser yngre ut längre

Hur kan jag se yngre ut av att sova svalt? undrar du nu, och svaret är faktiskt ganska enkelt. Enligt naturläkaren och bästsäljande författaren Natasha Turner så hindrar varma temperaturer kroppen från att utsöndra melatonin, som är ett hormon som motverkar åldrande. Du ska alltså se till att hålla kroppstemperaturen sval om du vill att kroppen ska sända ut mer av anti-åldringshormonerna. Enligt Turner så ska du inte sova i temperaturer över 21 grader, så är det varmt i rummet – droppa kläderna.

Foto: Shutterstock

3: Du blir mer utvilad

Många tänker inte på det, men kroppen jobbar ständigt för att reglera kroppstemperaturen för att vi ska må bra. Det är därför vi svettas när det är för varmt, och av samma anledning kan vi skaka när vi fryser mycket. Enligt University of South Australia så kommer kroppen att anstränga sig för att reglera din kroppstemperatur om du är varm, vilket gör att du har svårare att falla in i djupsömn. Om du har en sval och behaglig temperatur så kan du slappna av och fokusera på sömnen.

4: Det är avstressande

Du som känner dig stressad bör testa att sova naken. Kortisol är ett stresshormon vars produktion ökar när du är varm. Testa att kyla ner dig själv genom att droppa kläderna eller sänka temperaturen i rummet. Jag och flera jag känner har provat och det fick oss alla att varva ner och slappna av. Blir man kall är det dessutom gosigare att dra täcket över kroppen.

5: Det stärker relationer, vilket får dig att må bättre

När en människa får närhet utsöndrar kroppen det sexuella hormonet Oxytocin, som skapar positiva känslor. Enligt International Business Times så är banden starkare mellan par som sover nakna än de som inte gör det.

 

Vi kan inte garantera att dessa tips är lösningen för alla, men forskning visar att det fungerar för många, så det skadar ju inte att testa. Jag tycker i alla fall att det är befriande att sova naken. Dela gärna för att tipsa andra om detta busenkla tips, de kommer att tacka dig.