Svenska mirakelbäret kan växa i din trädgård – en hälsobomb för kroppen

Att blåbär, gojibär och tranbär är nyttiga känner många till. 

Men inte lika många svenskar har nog hört talas om aronia, trots att dessa blåa bär faktiskt växer på många ställen i vårt land. 

Aroniabären har en lång historia som medicinalväxt i Europa, men i Sverige har den inte riktigt fått fäste.

Bären är fullproppade med antioxidanter, vitaminer, mineraler och andra ämnen som har positiva effekter på hälsan.

Här är 11 skäl till varför alla borde upptäcka denna hälsobomb!

1. Rekordmycket antioxidanter

Aroniabären växer på en buske som är vanlig i våra trädgårdar, ofta som häck.

Bären är bokstavligen fullproppade med antioxidanter – aronia har till och med den högsta koncentrationen av antioxidanter som uppmätts i någon frukt.

Pixabay

2. Kan skydda mot cancer

Det finns en hel del studier kring aronia och cancer, eftersom bären innehåller mycket av de ämnen som tros kunna förebygga svåra sjukdomar. 

Aroniabär innehåller exempelvis mycket fenoler, en antioxidant som tros kunna förebygga vissa former av cancer

Typen slånaronia kan hämma utvecklingen av cancerceller i tjocktarmen mer än andra antocyanrika bär och dessutom kan förebygga leverskador, enligt ett dokument från Länsstyrelsen

3. Balanserar blodtrycket

Aronia kan minska spasmer i blodkärlen och bidra till att hålla blodtrycket på en jämn nivå, vilket är bra för personer som har problem med blodcirkulationen. 

Enligt denna studie kan bären också minska oxidation av kolestrol samt motverka mikroinflammationer inuti blodkärlen. 

Dessutom balanserar aroniabäret blodsockret och är en utmärkt energikälla på eftermiddagen när du börjar bli lite trött och sockersugen.

Shutterstock

4. Återhämtar musklerna 

Aroniabär innehåller höga halter av järn, som till att börja med motverkar trötthet.

I en polsk studie undersöktes 19 manliga atleter under ett träningsläger som varade under 1 månad. Ena gruppen fick dagligen en shot aroniajucie och forskarna tog blodprover för att undersöka idrottarnas röda blodceller, men man tittade också på hur musklerna återhämtade sig.

Det visade sig att de som drack bärjuicen hade en snabbare återhämtning. 

Shutterstock

5. Bra för magen

Aroniabär innehåller det mycket fiber – cirka 17 g per 100 gram. Fibrerna hjälper magen och tarmarna att fungera bättre.

Studier från Fuji Women’s University i Japan har visat att aroniabär även har en förmåga att skydda slemhinnan inuti magsäcken. 

Bären innehåller också proantocyaniner och kan precis som tranbär skydda mot urinvägsbesvär.

6. Förbränner fett

Aroniabärets effekt på blodsockret är förstås till nytta när det handlar om att ha kontroll på sin vikt. 

Men bären tros också kunna bidra till att du lagrar mindre av fett kring midjan och underlätta för kroppen att använda fettdepåer som bränsle.

Polyfenoler, som det finns gott om i aroniabär, ökar frisättningen av fett från fettcellerna. 

Shutterstock

7. Förebygger stroke

Forskning har visat att aronia kan reducera inflammationer i kärlväggarna och därmed minska risken för blodproppar i hjärtat.

Folsyran i bären motverkar hjärtsjukdomar och verkar skyddande hos personer med högt blodtryck och som ligger i riskzonen för en stroke, enligt Dagens Medicin

8. Skyddar ögonen

Precis som blåbär innehåller aronia ämnen som skyddar ögonen. Rikliga mängder karotener skyddar ögats celler från skador och kan även hindra grå starr från att uppstå.

Japansk forskning har också visat på bärens antiinflammatoriska egenskaper när det handlar om inflammationer i ögats druvhinna. 

Shutterstock

9. Mot diabetes

Saft av aroniabär har en blodsockersänkade effekt kan därmed vara bra för personer med olika typer av diabetes. 

Färgämnet Antocyanin, som finns i bärnens växtsaft, hämmar det enzym som bryter ner stärkelse efter ett mål mat. Det minskar därmed chockeffekten av en snabb nerbrytning.

I övrigt tros aroniabär även påskynda utsöndringen av tungmetallerna cesium och strontium från kroppen, skriver Länsstyrelsen

10. Håller förkylningar borta

Med tanke på den vitaminbomb som aroniabär är kan du med fördel äta några bär då & då för att hålla förkylningar och infektioner borta.

Bärens antiinflammatoriska effekter motverkar tillväxt av bakterier, virus och boostar immunförsvaret. 

11. Inre solskyddsfaktor

Aronia innehåller enzymer som minskar nedbrytning av våra fiberprotein.

Aroniabärens antioxidativa substanser tros också bidra till minskade cellskador i huden, till följd av uv-strålning.

Så varför inte pröva att äta bären som en inre solfaktor. Aroniabärens antioxidanter sägs dessutom förbättra hudens elasticitet och motverka synliga åldersfläckar. 

Shutterstock

Aronia går att hitta i både juice, sylt och frystorkad form. Men om du har tur finns redan bären i din trädgård – helt gratis!

Bären mognar på hösten och kan vara lite syrliga att äta i direkt, men om du fryser in dem så blir de mycket godare om du bara väntar några dagar. 

Känner du någon som borde prova att äta detta svenska superbär?

Tveka inte att dela med dig av fördelarna med aronia på Facebook, så att alla du känner kan få upptäcka fördelarna med denna hälsobomb!