9 alarmerande tecken på diabetes – dessa bör du aldrig ignorera

Diabetes är en vanlig sjukdom som kan leda till förödande och livshotande konsekvenser om man inte anpassar sitt liv efter den. Diabetes innebär att kroppen inte kan reglera sockernivåerna i blodet på egen hand, vilket gör att man måste tillföra insulin för att nivåerna inte ska bli för höga.

Många drabbas av diabetes senare i livet på grund av ohälsa eller ålderdom. Upptäcker man det i tid kan man dock undvika obehagliga konsekvenser, därför bör du hålla koll på dessa sju tecken som visar att du har diabetes.

1. Man kissar ofta

Ett av de vanligaste symptomen på diabetes är frekvent kissande. Eftersom att kroppen vill göra sig av med det överflödiga sockret i blodet så har njurarna mycket att jobba med. Om njurarna är överarbetade så vill kroppen kissa ut sockret.

Foto: Shutterstock

2. Suddig syn

Eftersom att diabetes gör dig uttorkad tar den vätska från hela kroppen, till och med från dina ögon. När linserna i dina ögon är torra så kommer du att se sämre, och om du inte göra något åt det kan det leda till att du tappar synen helt och hållet.

3. Man får lätt infektioner, och de tar lång tid på sig att läka.

Eftersom att kroppen arbetar så hårt med att hantera den överflödiga sockernivån så läggs mindre energi på att läka sår och infektioner. Infektioner i huden eller irritation mellan benen är vanligt för den som drabbats av diabetes.

4. Extrem hunger

I ett tidigt stadie av diabetes är det vanligt att den som drabbats känner sig extremt hungrig, då denne inte vet hur den ska kontrollera sin blodsockernivå. Aptiten kan pendla likt en berg- och dalbana.

Foto: Shutterstock

5. Man är ofta väldigt törstig

Om du känner dig ständigt törstig eller har svårt att släcka törsten kan det vara diabetes som spökar. Ju mer du dricker, desto mer kissar du. Om denna ständiga törst är långvarig är du inte bara tillfälligt uttorkad.

6. Viktnedgång, utan att veta varför

När kroppen arbetar hårt och gör sig av med mycket vätska resulterar det ofta i viktnedgång. Om detta sker av sig självt kan de vara diabetes.

7. Man känner sig trött och utmattad

Regelbunden trötthet och utmattning trots ordentlig sömn är vanligt hos en diabetiker, detta då blodsockernivåerna är obalanserade.

8. Kittlande känsla och domnad i händer och fötter

Om du känt domnad eller kittlande känslor någonstans i fötterna, armarna eller händerna vid fler än ett tillfälle så bör du kolla upp om det är diabetes. Du kan dock ha diabetes utan att ha dessa symptom, då endast 60-70% av diabetikerna upplever detta.

9. Andedräkt som luktar nagellacksborttagning

Diabetes påverkar din andedräkt, som kan få en slags kemisk doft. Fråga någon närstående hur din andedräkt luktar om du misstänker diabetes.

Foto: Shutterstock

Källa: Diabetes.se, Hjärt- och lungfonden, Må Bra, National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases.

Ignorera aldrig dessa symptom, varken hos dig eller någon annan. Om sjukdomen upptäcks i tid behöver inte konsekvenserna bli förödande. Dela gärna dessa tecken med andra, de kommer att tacka dig.