Vanliga kryddan många använder vid bullbaket – en riktig fettförbrännare

Oavsett om du vill gå ned i vikt eller om du bara motionerar för hålla formen, så kan du aktivt stödja balansen i kroppen genom att äta rätt saker.

Egentligen är det ju ganska enkelt – ät inte mer än vad du förbrukar. 

Men det finns faktiskt några särskilda kryddor som man kan ta hjälp av för att öka kroppens fettförbränning. 

Att äta ingefära är sedan länge ett känt hälsoknep, men färre vet att kardemumman (en släkting till ingefära) också kan göra underverk för din kropp. 

Förutom att underläta matsmältningen kan denna krydda, som kallas ”Drottningen av kryddor”, också hjälpa mot trötthet, magproblem och dålig andedräkt. 

Pixabay

Minska fettet på magen

Bukfetma är särskilt allvarligt, eftersom det kan skapa större hälsoproblem än det fett som samlas på andra ställen på kroppen.

Studier har visat att bukfetma kan sammankopplas med både hjärt-kärlsjukdomar, demens, diabetes, cancer, högt blodtryck och benskörhet.

Får du i dig kardemumma förbättras ämnesomsättningen, något som i sin tur ökar fettförbränningen. Kryddan utlöser också frisättningen av galla, vilket hjälper kroppen att bryta ner fett snabbare.

Uppblåsta och gasiga magar kan också må bra av en dos kardemumma, enligt denna studie

Sänker kolesterolnivåerna

Kardemumma är en effektiv fettförbrännare, men tros också fungera bra för att sänka kolesterolvärdet.

Studier har gjorts som visar att ett tillskott av kardemumma markant sänker två sorters fett i blodet – kolesterol och triglycerider. 

Flickr / Mattie Hagedorn

Trolla bort dålig andedräkt

Kardemumma har visat sig framgångsrikt för många som lider av dålig andedräkt.

Kryddan tros hjälpa till att döda munnens bakterier och det underlättar ju förstås om du vill bli av med en illaluktande mun. 

Minska vätskeöverskottet

Kanske är det överflödig vätska som är anledningen till dina extrakilon? Då kan en vätskedrivande krydda som kardemumma göra underverk.

Kardemummans vätskedrivande effekt tros också ge en lugnande inverkan, något som hjälper till att sänka förhöjt blodtryck. 

Flickr / elizaraxi

Kardemumma i kosten

För att dra nytta av alla hälsofördelar som kommer från kardemumma bör du förstås också se till att få i dig det. Enklast är det kanske via någon dryck, som exempelvis örtte med kardemumma. 

Krossa några kardemummafrön och lägg i hettvatten, så har du en riktig boost för immunförsvaret. Ett annat sätt är att göra fruktsmoothies med mortlade kardemummafrön. 

Shutterstock

Jag hade ingen aning om att kardemumma var rena rama mirakelkryddan för hälsan, men det känns bra att veta.  

Om du tycker att fler borde upptäcka hur nyttigt det är med kardemumma, dela gärna vidare artikeln med alla du känner på Facebook!