FOTO: Jimmie Larsson / Mostphotos

Vanliga livsmedlet alla har i köket kan rädda liv vid brand: ”Som en hemgjord skumsläckare”

Skogsbränder härjar över hela landet på grund av den extrema torkan i skog och mark. Därför råder totalt eldningsförbud över landet – trots detta fortsätter människor att grilla i naturen, något som fått polisen att ryta till:

”Borde vara enkelt att förstå kan man tycka. Ändå får brandkår och polis åka runt för att säga åt folk som grillar på badplatser, skogsområden och andra allmänna platser trots att många påpekar för de som grillar att eldningsförbud råder. Inte sällan lyssnar de inte förrän polis anländer till platsen. Jag lovar att vi har annat att göra än att åka runt och tillrättavisa folk som grillar” skriver polisen bland annat.

Men för alla som inser allvaret och vill försäkra sig om att vara så skyddade det bara går mot bränder är de här tipsen väl värda att ta till sig – och dela med sig av. Extra viktiga är tipsen för alla de som bor långt ifrån en brandstation.

1. Se till att ha fungerande brandvarnare

Brandvarnare bör vara ett givet inslag i alla hem. Allra helst bör man ha en i varje rum eller åtminstone en på varje våning eftersom man aldrig säkert kan veta var en eventuell brand startar och hur den sprider sig. Många brandvarnare går dessutom på batteri varför det är viktigt att kontinuerligt kontrollera att batterierna fungerar.

2. Införskaffa en pulversläckare

En pulversläckare är den bästa släckaren för privatpersoner – det är lätta att använda, klarar alla typer av bränder och har en bra räckvidd. Stockholms brandförsvar rekommenderar pulversläckare på minst sex kilo till allt förutom i en vanlig bil eller mindre båt. Bor man i ett hus med flera våningar rekommenderas vidare att man har en släckare per våning.

3. Diskmedelstricket

Skulle branden redan vara ett faktum finns det saker man kan göra för att skydda sig. Förutom att ha brandfiltar och långa vattenslangar nära till hands kan man faktiskt använda sig av något så vanligt som diskmedel. Genom att blanda i diskmedel i hinkar med vatten och hälla ut på marken, 1-2 matskedar per 10-litershink, kan man släcka enklare bränder.

Diskmedlet gör nämligen att vattnet får lättare att tränga ner i marken och då kan släcka glödbränder – det fungerar ungefär som en hemgjord skumsläckare, något som tidningen Land skrivit om.

4. Gå ihop med grannarna och köp in släckutrustning

Bor man riktigt långt ut på landet eller i skärgården kan det vara en god idé att gå ihop med sina grannar och köpa in släckutrustning och/eller en brandpump.

– På så sätt kan ni verkligen agera skadeförebyggande och kanske rädda hela huset samtidigt som ni väntar på räddningstjänsten, säger Mats Larsson, skadeinspektör vid försäkringsbolaget If till tidningen Land.

Skulle en brand vara i direkt närhet till hemmet ska du givetvis alltid larma räddningstjänsten omedelbart. De svenska myndigheterna skickar också ut krisinformation om en allvarlig situation uppstår. På www.krisinformation.se kan man hitta samlad information om de pågående skogsbränderna som just nu rasar i Sverige.

Hjälp gärna till att sprida de här viktiga kunskaperna – speciellt i tider som dessa när extrem torka råder. Klicka bara på DELA för att låta dina vänner läsa den viktiga informationen!