Varning: så mycket kan din mobil avslöja om dig – även fast den är låst

Det är inget ovanligt att ha privata meddelanden eller bilder i mobiltelefonen som du inte vill att vem som helst ska se. Kanske känner du dig lugn över vilken info som finns där för att du ha kodlås, men efter att ha läst detta känner du dig förmodligen inte lika trygg. 

Ett kodlås kommer nämligen inte att skydda all information som finns i din iphone, då man med rätt metod kan få reda på en hel del. Det finns dock något du kan göra i förväg, ifall du skulle lägga ifrån dig mobilen. 

Du som är privat med vad du har i din iphone bör fortsätta läsa, för har du inte garderat dina inställningar i förväg kommer en kodlås inte att skydda dig från läckor. 

När Twitteranvändaren @afronomics_ hittade en kvarglömd mobiltelefon på en toalett ville hon ta reda på vems det var så att hon kunde lämna tillbaka den. Telefonen hade kodlås, så den unga tjejen förvånades över hur lätt det var att ändå ta reda på vems mobilen var. 

Det enda hon behövde göra var att prata med Siri – den virtuella assistenten som är inbyggd i iphone-telefonerna. 
”Jag insåg att när jag ställde Siri frågor så hittade jag hennes för- och efternamn, var hon bor och var bilen är parkerad.”, skriver hon på sin Twitter.

Den unga tjejen fortsatte att fråga Siri saker, och bad henne att ringa upp den senaste personen som fanns i samtalslistan. Just när samtalet kopplades upp kom ägaren tillbaka för sin telefon, det berättar brittiska Metro

Efter att dne unga tjejen twittrat om händelsen spreds en oro på nätet bland folk som ville skydda sin information, som tur är finns det ett knep för det.

Såhär gör du:

1. Gå till Inställningar
2. Välj ”Touch ID och lösenkod”
3. Gå till ”Tillåt åtkomst från låst skärm”
4. Stäng av Siri  

Följer man dessa instruktioner kan man inte använda Siri utan att telefonen är upplåst. Dela gärna om du tror att fler kan ha nytta av informationen.