Vilken banan skulle du välja? Ditt svar kan påverka din hälsa

När du äter bananer, gör du det eftersom: a) du gillar smaken, b) du vet att de är bra för dig , c) någon bjöd dig på en eller d), alla saker jag precis nämnde.

Bananer är packade med vitaminer och andra näringsämnen, äter du 2 bananer om dagen kan det göra underverk för din kropp.

Men visste du en bananernas färg kan avslöja en hel del om dess innehåll?  Från grönt till brunt, fast till mjuk, prickar eller inte prickar – utseendet kan berätta en hel del

1. Unga och gröna

Gröna bananer
Pixabay

Gröna bananer är svåra att skala med händerna brukar nästan smaka potatis. Folk som är bekanta med karibiska köket vet att många rätter att använder sig av kokta gröna bananer. Yum!
Vad du kanske inte känner till är dock att gröna bananer är lägre på glykemiskt index – perfekt för dem som behöver övervaka sockerhalten.

En annan bra sak med omogna bananer är de ger dig en boost av probiotika till tarmen, som också stärker immunförsvaret. Gröna bananer innehåller resistent stärkelse, en form av kolhydrater som varken ger kalorier eller påverkar blodsockret.

På grund av deras stärkelseinnehåll, kommer dessa gröna godsaker hålla dig mätt längre och hjälpa dig gå ned i vikt.  Koka dem, mosa dem, eller stek dem. Nackdelen?

Gröna bananer har ett lägre innehåll av antioxidanter, de ökar i takt med att bananerna mognar.

2. Fasta och gula

Pixabay

Inte helt prickiga, men tillräckligt gula och mogna för att många av oss ska vilja äta bananen.

I detta skede är bananen lättsmält och smakar sött. Knallgula bananer innehåller mycket antioxidanter som skyddar kroppen mot sjukdomar, åldrande, krämpor och hjärtproblem.

En medelstor, mogen banan ger dig dessutom 37 mg magnesium, en viktig mineral som hjälper hjärnan att hålla sig i trim.

3. Prickiga bananer

Söta, smakrika och fullproppade med antioxidanter – prickiga bananer är ett riktigt kraftpaket för att mota bort sjukdomar.

Ju fler bruna fläckar en banan, desto mognare är den. Och ju mer TNF innehåller den, enligt vissa forskare.

TNF står för tumörnekrosfaktor och är ett ämne som motverkar cancer och förekomsten av onormala celler i vår kropp. En japansk studie från 2008 visade att bananer med mörka fläckar producerar TNF, som har förmågan att bekämpa onormala celler.

Men det behövs mer forskning på området.

Om du har lite oroligare mage är övermogna bananer mer lättsmälta och ett utmärkt val om du har känslig mage. Men eftersom de är sötare, ökar också glukos i blodet. Inte perfekt för diabetiker eller andra som behöver se över sitt sockerintag.

4. Bruna bananer

Okej, det kanske inte är så många av er som älskar att äta bruna bananer. Men vill du skona plånboken brukar ju en del affärer rea ut övermogna, bruna bananer.

Köp några och ha i smoothien, eller banankakan. När bananer är denna bruna, är de också väldigt söta.

De har också en hög koncentration av antioxidanter. Bruna bananer är också lättsmält och perfekt om du har magbesvär. Du behöver bara se till att du äter dem innan de ruttnar!

Oavsett vilken typ av banan du föredrar, har alla dessa krafter gemensamt:

  • Innehåller aminosyran tryptofan, ett ämne som i kroppen omvandlas till serotonin. Serotonin är ett signalämne som brukar kallas för kroppens glädjehormon.
  • Bananer innehåller lite natrium, men är mycket rik på kalium, vilket skyddar hjärtat.
  • Höga nivåer vitamin B6 och det tror en del forskare kan lindra klassiska PMS-symptom.
  • Frukten innehåller tre naturliga sockerarter – sackaros, fruktos och glukos i kombination med fiber.

Eftersom åldrande bananer börjar förlora en del av sina näringsämnen, kan du lägga dem i kylen för att bromsa processen. Njut av bananer morgon, middag eller kväll och upptäck vilka fördelar det kan göra för din hälsa!

Dela gärna vidare denna lista så att fler förstår hur nyttig denna goda frukt är!