Foto: Shutterstock

Det är dags att stoppa solstolspaxare en gång för alla – skamlösa beteendet borde straffas

Det här med att paxa solstolar på semestern genom att lägga ut handdukar i gryningen är lite av en vattendelare.

Vissa avskyr det medan andra inte skäms för sin girighet.

Själv anser jag att det är ett beteende som måste stoppas omedelbart.

Detta är en kommentar. Åsikterna är skribentens egna.

De flesta som någon gång varit på chartersemester är väl bekanta med fenomenet.

Man stiger upp och njuter av hotellfrukosten för att sedan kliva ner vid pool-området eller stranden.

Men vad möts man av? Jo, långa rader av solstolar beprydda med badlakan. Men dess ägare syns inte till någonstans. De har i gryningen ställt väckarklockan för att gå ut och säkra sina platser för dagen, för att sedan gå och lägga sig igen.

Förgäves vandrar man omkring för att hitta en stol att slå sig till ro i, men alla är tillsynes upptagna. Med lite tur hittar man en plats långt bort i ett skuggigt hörn bredvid en högljudd barnfamilj.

Frågan kring att paxa solstolar eller inte tycks vara ganska polariserande. Många avskyr det, medan andra bevisligen tycker att det är helt okej i och med att de gör det själva.

Värsta semesterplågan enligt svenskarna

Jag är inte ensam med att störa mig på detta fruktansvärda beteende. Enligt en Novus-undersökning från Ticket så är just paxande av solstolar ett av de mest störande fenomenen för svenskar på semester. Enligt undersökningen anser 23 procent av de tillfrågade att paxandet av solstolar är det mest störande som finns på ett semesterhotell. Lika många tycker att skrikande barn är det värsta.

Micael Dahlen, författare och professor i ekonomi, har tidigare uttryckt sin frustration över solstolspaxandet i en krönika i Aftonbladet. Där berättar han även att han tidigare gjort en enkätundersökning som handlade om inställningen till skattefusk.

I undersökningen slängde han också in frågan om vad respondenten tycker om att paxa solstolar med handduken. Det intressanta var att de som hade en mer avslappnad inställning till skattefusk även var mer benägna att paxa solstolar. Det tycker jag säger en del om den typen av människor.

På Micaels Instagram delade han även med sig av några klockrena tips på hur man bäst handskas med folk som paxar solstolar. Du kan se klippen i inlägget nedan:

Nu ser vi till att stoppa handdukspaxandet en gång för alla!

Vad är din ställning i frågan? Berätta gärna i en kommentar på Newsners Facebook!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev