20 år efter Dianas död – nu växer åter blomhavet vid slottet för att hedra folkets prinsessa

Nu är det 20 år sedan prinsessan Diana tragiskt rycktes ifrån oss. 

Inför dödsdagen på torsdagen, den 31 augusti, förbereder det brittiska kungahuset för folkets hyllningar. 

1997 samlades britterna utanför Kensington Palace – och fyllde gatan vid slottsporten med blommor, kort, hälsningar, foton och minnen från sin prinsessa. 

kensington97
© AP/TT

Så här såg det ut utanför Dianas hem, Kensington Palace i centrala London, 1997 då britterna sörjde efter det tragiska beskedet om Dianas bilkrasch. Folkets prinsessa avled i Paris, bara 36 år gammal. 

Nu – 20 år senare – samlas folket återigen utanför slottet för att tillsammans minnas och hedra sin prinsessa. 

Samtidigt har kungahuset förberett platsen. Där finns redan nu blommor från sörjande människor, och stora banderoller har satts upp vid grindarna med massor av vackra bilder på Diana genom åren – och hennes söner, prins William och prins Harry. 

På en skylt står det ”Diana, prinsessan av Wales – för alltid i våra hjärtan” och på en annan: ”Hennes arv och arbete fortsätter genom hennes älskade söner prins William och prins Harry”, skriver Hello

kensington2
© AP/TT

Vid en blombukett har signaturen Lydia och Victoria skrivit ett meddelande till prinsessan. 

”Du var en vacker person både på in- och utsidan. Vårt land var så lyckligt lottat som fick ha dig som vår prinsessa. Lyckligtvis är dina två pojkar så lika dig på så många sätt och vis. Du skulle varit så stolt över hur de växt upp till sådana fina unga män. Du är fortfarande älskad och saknad, lika mycket i dag som du var för 20 år sedan. Du kommer aldrig att bli glömd, oavsett vad. Du kommer för alltid vara vår drottning i våra hjärtan”. 

© AP/TT

Även i Paris, vid Pont de l’Alma-tunneln där bilolyckan inträffade, har en minnesplats arrangerats för att hedra minnet av prinsessan. 

Det gör även hennes söner – prins William och prins Harry. I en BBC-dokumentär som nyligen visades i tv berättade prinsarna om saknaden efter sin mor. Prins Harry berättade att han vill fortsätta i sin mors fotspår – och förvalta arvet efter Diana. 

– Allt jag vill är att kunna fylla hålen som min mamma lämnat efter sig. Och för mig och William, liksom alla andra som också har privilegierade positioner i samhället, gäller det att försöka göra skillnad. Det är vad allt betyder för oss – att försöka göra skillnad, sade prins Harry.

I samma tv-program förklarade William att deras föräldrar berättat för dem om uppdraget. 

– Att vi skulle göra så gott vi kunde, och att det finns element av plikt och ansvar. Att man måste göra saker som man egentligen kanske inte vill. Men när det kommer till att gå i ens mammas begravningsfölje… Det är att ta det till en ny nivå. 

diana3
© Facebook

Prinsessan Diana – evigt saknad, aldrig glömd. 

Vill du ha fler artiklar om kungafamiljen i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.