Bara en av kungligheterna på bilden heter Bernadotte – men inte den du tror

Kungafamiljen består numer av 14 medlemmar – och den 15:e är på väg då prinsessan Madeleine och Chris O’Neill väntar sitt tredje barn i mars.

Men det är bara en av medlemmarna i kungafamiljen som faktiskt heter Bernadotte.

– Kungligheter har inte efternamn på det sättet. Svenska familjen är av ätten Bernadotte, man säger inte att det är ett efternamn. Men de kan använda det i specialfall, säger Aftonbladets hovexpert Jenny Alexandersson till Aftonbladet.

Alla har vi efternamn, men kungafamiljen är undantagen. I stället har de en liten asterisk * som markerar att de är kungliga.

Prins Carl Philip använder sig dock av Bernadotte när han kör racing-tävlingar, medan prinsessan Madeleine använt sig av namnet när hon studerade.

Den ende som heter Bernadotte i efternamn är prins Daniel.

Holger Motzkau/Wikimedia

– Han är nämligen registrerad i folkbokföringen som Daniel Westling Bernadotte. Och då är Westling mellannamn och Bernadotte ett efternamn för honom. Det är väldigt speciellt, och han står helt själv i det för det är ingen annan i kungahuset som har det på det viset. Han är unik där, säger Alexandersson som dock gissar att Estelle är Estelle Bernadotte i skolan.

Sofia heter Hennes Kungliga Höghet Prinsessan Sofia i folkbokföringen. I stället för efternamn har Sofia en liten asterisk* i slutet av namnet. Men hur kommer det sig då att inte Daniel också har det?

– Han var den förste ”vanliga” människan som gifte in sig i kungafamiljen. Det var en diskussion mellan hovet och Skatteverket hur man skulle göra med folkbokföringen. Då blev det på det viset. Sen har man gått tillbaka till en stjärna i stället, säger Alexandersson till Aftonbladet.

Foto: Erika Gerdemark/Kungahuset.se

Vår underbare prins, han är helt enkelt helt unik! Dela vidare om du också är stolt över prins Daniel och hans arbete för barns hälsa och mycket mer!