Brandmannen försökte rädda Diana för 20 år sen – nu avslöjar han prinsessans 4 sista ord

Den 31 augusti var det exakt 20 år sen prinsessan Diana gick bort i den tragiska bilolyckan i Paris – och den sorgliga händelsen har chockat en hel värld. 

En hel värld sörjde Dianas tragiska livsöde.

Den franske brandmannen Xavier Gourmelon var en av de första personerna på plats vid tunneln där bilen kraschade – och nu berättar han om prinsessans sista ord. 

– Hon rörde sig väldigt lite och jag inte inte se om hon levde. Jag kunde se att hon hade en liten skada på högra axeln, men inget utöver det. Det fanns inget blod på henne alls, säger han till The Sun.

Brandmannen berättar att prinsessans ögon var öppna när de drog ut henne från vraket. 

Men han hörde också vad som visade sig vara orden som nu skriver in sig i historieböckerna – som prinsessans sista ord.

© Wikimedia Commons/Nick Parfjonov

På natten den 31 augusti 1997 var prinsessan av Wales med om bilolyckan vid Pont de L’Alma-tunneln i Paris centrala delar. Med i bilen fanns också den man som då pekats ut som prinsessans pojkvän, Dodi Fayed, chauffören Henri Paul och livvakten Trevor Rees-Jones. De färdades längs floden Seine efter att ha lämnat ett hotell, och strax efter midnatt körde bilen in i tunneln. Samtidigt följdes de av nio paparazzi-fotografer samt en kurir på motorcykel. 

Den fasansfulla kraschen inträffade efter att bilen i början av tunneln där bilen slog i högra sidan – och flög över tvåfiliga vägen till vänstra sidan av tunneln. Där kraschade bilen i en pelare som höll uppe taket. Då prinsessan och medpassagararna låg i bilen svårt skadade hade fotograferna inga hämningar – och fortsatte skamlöst att ta bilder. 

Fayed och chauffören dog på platsen, medan livvakten överlevde svårt skadad. Diana räddades ur vraket och fördes till sjukhus med ambulans. Men hennes skador var för omfattande, och vid 04-tiden förklarade läkarna prinsessan död.

Brandmannen Xavier var en av personerna som försökte rädda de skadade i olyckan. Han berättar för The Sun att han trodde att Diana skulle överleva, men att han inte visste att det var prinsessan som satt i bilen just där och då.

Än i dag minns vi prinsessan Diana för hennes generositet och stora hjärta. Efter sig lämnade hon sina två barn, William och Harry. 

© Instagram/kensingtonroyal

Men även i dag, 20 år senare, kommer ibland nya uppgifter om vad som egentligen hände den där tragiska kvällen i Paris 1997. 

© Instagram/kensingtonroyal

Nu träder alltså en fransk brandman som var med på olycksplatsen och drog ut Diana ur bilen – och berättar om vad som hände. 

© Instagram/kensingtonroyal

Diana avled senare på sjukhus. Men brandmannen Xavier säger nu till The Sun att han hörde Dianas sista ord i livet. 

När hon öppnade ögonen sa hon till honom: ”My God, what’s happened?” (”Herregud, vad har hänt?”). 

Prinsessan drabbades sedan av hjärtstopp. 

© Instagram/kensingtonroyal

– Jag utförde hjärtmassage och ett par sekunder senare andades hon igen. Det var naturligtvis en lättnad eftersom man vill rädda liv när man är först på platsen. Och det var exakt vad jag trodde att jag gjorde. Jag trodde hon skulle överleva. Så vitt jag förstod var hon vid liv när hon åkte iväg i ambulansen och jag förväntade mig att hon skulle leva. Sen fick jag höra att hon avlidit på sjukhuset. Det var väldigt ledsamt, säger Xavier till The Sun och fortsätter: 

© Wikimedia Commons/Auguel

– Jag var så chockad. Jag visste vem hon var, men följde inte brittiska kungahuset så mycket. Jag gick till ambulansen och tittade in. Då kände jag igen henne. Jag har förstått nu att hon hade flera inre skador, men hela sekvensen är fortfarande väldigt stark i mitt sinne. Och minnet från den natten kommer stanna hos mig för alltid. 

Prinsessan Diana – evigt saknad, aldrig glömd. Det är så hemskt att hon slets i från sina pojkar i så tidig ålder. 

Vill du ha fler artiklar om kungafamiljen i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.