Chockbeskedet för drottning Silvia: ”Vi har gjort allt vi kunnat”

Drottning Silvia har länge kämpat för att hennes projekt ”Silviabo” ska bli verklighet.

Då – när boendet för demenssjuka invigdes förra året – var det en stolt drottning som presenterade projektet tillsammans med barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) och Silviahemmets rektor Wilhelmina Hoffman.

Men nu verkar det som om projektet kommer att rivas upp helt – till drottningens stora sorg, skriver Svensk damtidning.

Det var under våren 2017 som drottningens hjärteprojekt såg dagens ljus. Då beviljades stiftelsen Silviahemmet att bygga ut sin verksamhet med två modulhus av Ekerö kommun. Detta invigdes sedan av kungaparet som hälsade på i en av lägenheterna och visade upp den för folket.

Drottning Silvia grundade Silviahemmet i mitten på 1990-talet och sitter även i styrelsen. Just nu är Silvia på resande fot i Leipzig i Tyskland och under torsdagen närvarade hon vid öppnandet av ett Childhood-hus. Men samtidigt kommer alltså tunga besked hemifrån Sverige.

Det är tidningen Svensk damtidning som kan berätta att mark- och miljöverdomstolen nu upphävt bygglovet för Silviabo. Lägenheterna var anpassade för demenssjuka – och syftet med bostäderna var att äldre par skulle kunna få åldras tillsammans i ett hem, trots demens. Även Ikea-grundaren Ingvar Kamprad var med i startgroparna för projektet.

Ingvar Kamprad stöttade projektet

Under invigningen av lägenheterna våren 2017 berättade drottningen att Kamprad tyckte att idén om ett boende till rimligt pris för demenssjuka var bra.

”Han gav därför privat en grundplåt till detta pilotprojekt”, uppger hovet på sin hemsida.

Här visar kungaparet stolt upp en av lägenheterna.

STOCKHOLM 20170513 Drottning Silvia inviger demensboendet SilviaBo på Drottningholm tillsammans med kung Carl XVI Gustaf. Foto Maja Suslin / TT

– Det är ett oerhört tråkigt besked, för vi är jättestolta över SilviaBo. Det är ett fantastiskt pilotprojekt som skulle kunna betyda mycket för Sveriges demensdrabbade, säger Wilhelmina Hoffman på Silviahemmet till Svensk damtidning.

Hon förklarar att alla är ”naturligtvis ledsna”.

– Vi har gjort allt vi kunnat. Och vi tror alla att vi kan göra något bra för demensvården i Sverige, det är det vi kämpar för.

STOCKHOLM 20180608 Kund Carl Gustaf och drottning Silvia i Drottningholms Slottkapell. Idag döps prinsessan Madeleine och Christopher O’Neills dotter prinsessan Adrienne i Drottningholms slottskyrka. Foto: Pontus Lundahl / TT

Men Silviahemmet ger inte upp, utan ska nu ha skickat in en ny ansökan om bygglov till kommunen, berättar Hoffman för Svensk damtidning. Kanske kan då demensboendet bli av, trots allt? Fortsättning lär följa.

Dela gärna vidare för att visa ditt stöd till drottningen som är med i sådana här viktiga projekt för demenssjuka i landet.