Chocken från danska hovet: Prins Henrik lider av obotlig sjukdom

I ett pressmeddelande rapporterar det danska kungahusets kommunikationsavdelning att prins Henrik lider av demens.

Kungahuset säger i pressmeddelandet att prinsen har gått igenom en lång undersökning och en serie studier, som nu alltså lett till slutsatsen att 83-årige prins Henrik lider av demens.

Foto: Ricardo Esplana Babor / Shutterstock.com

Danska hovet skriver i pressmeddelandet att prinsen har granskats av ett antal specialister under sensommaren.

Enligt kungahuset innebär diagnosen en försämring av prinsens kognitiva funktionsnivå. Omfattningen av det kognitiva bristen ska vara större än man kan förvänta sig för en man vid prins Henriks ålder. Det kommer enligt uppgift att innebära förändringar i beteende, reaktionsmönster, bedömning och känslomässigt liv.

Därför kan diagnosen också påverka prins Henriks handlingar i allmänheten, och därför kommer Henrik att ytterligare trappa ner med sina offentliga verksamheter i framtiden. Redan i sitt nyårstal 2015 avslöjade drottning Margrethe att hennes man ville trappa ned och, i praktiken, gå i pension.

Tillkännagivandet av prins Henriks sjukdom är den senaste nyheten efter en turbulent sommar för det danska kungahuset.

Detta då prins Henrik kritiserat sin hustru, drottning Margrethe, för att inte velat ge honom en högre titel. Det hela kulminerade när han meddelade att han inte ville bli begravd bredvid drottningen i Roskilde-katedralen, för drygt en månad sedan.

Här kan du läsa hela pressmeddelandet från danska hovet här:

Det är med stor beklagan att Hennes Majestät Drottningen har bett Hovmarsalken att meddela:

Efter en längre undersökning och studier som genomförts under sensommaren, har ett specialistteam på Rigshospitalet nu kommit fram till att hans kungliga höghet prins Henrik lider av demens.

Diagnosen innebär en försvagning av prinsens kognitiva funktionsnivå. Omfattningen av det kognitiva bristen är enligt Rigshospitalet större än förväntat för prinsens ålder och kan åtföljas av förändringar i beteende, reaktionsmönster, bedömning och känslomässigt liv och därmed också påverka interaktionen med omvärlden.

Till följd av diagnosen kommer prinsen att ytterligare nedgradera sin verksamhet i framtiden, precis som prinsens beskyddar- och hedersuppdrag.

Det är drottningen och kungafamiljens önskan att prinsen i framtiden får det lugn som situationen kräver.

Lene Balleby
Kommunikation och presschef ”

Vilken ledsam nyhet från Danmark! Alla våra tankar går till drottning Margarethe och prins Henrik.

Vill du ha fler artiklar om kungafamiljen i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.

 
 

Läs mer om...