Drottning Silvia i sorg – första orden efter vännens död

Drottning Silvia är i sorg efter vännen Karin Lind-Mörnestens bortgång.

Hon berättar nu i Svensk Damtidning om sin nära medarbetare som gått ur tiden.

Drottningen har länge varit drivande i Silviahemmet som grundades just på Silvias initiativ, den 14:e februari 1996.

Det är ett av drottningens stora hjärteprojekt som bedriver Silviasyster- och Silviasjuksköterskeutbildning samt utbildningscertifieringar av hela enheter. Det tillsammans med breddutbildningar i praktisk demensvård för olika personalkategorier inom vården.

”Silviahemmet strävar efter att aktivt delta i utvecklingen av god vård och omsorg av personer med kognitiv sjukdom (demenssjukdom) och deras närstående”, står att läsa på Silviahemmets hemsida.

Karin Lind-Mörnesten var med och hjälpte drottningen att bygga upp verksamheten. Efter alla sina år som vd för Swedish Care International lyckades Karin hjälpa drottningen att sprida Silviahemmets visioner i resten av världen.

Företagsledaren gick ur tiden den 21:a januari. I ett uttalande till Expressen säger sonen Ludvig att han förstås mest kommer ”minnas henne som mamma” men även som den ”inspirerande företagsledare och ledare generellt” som hon var.

STOCKHOLM 20191220 Drottning Silvia och kung Carl Gustaf under till Svenska akademiens årliga högtidssammankomst Börshuset i Gamla stan. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Drottning Silvia om vännens bortgång: ”Jag beklagar djupt”

Även drottningen väljer nu att uttala sig efter Lind-Mörnestens bortgång.

Hon vill hedra sin medarbetare och vän.

– Jag hade förmånen att arbeta med Karin Lind-Mörnesten i flera år gällande demensfrågor, säger drottning Silvia till Svensk Damtidning.

Och fortsätter:

– Hon hjälpte till att bygga upp Silviahemmets internationella verksamhet. Jag beklagar djupt hennes bortgång.

Karin Lind-Mörnesten blev 62 år.

STOCKHOLM 20080111 Swercare foundation vill marknadsföra svensk sjukvård och dess industri i USA genom en temadag på Sedenhouse i USA år 2008. Bilden: Karin Lind-Mörnesten VD Swecare Foundation Foto: Fredrik Persson / TT

Vila i frid.