Drottning Silvias oro för prins Daniel: ”Måste vara extra försiktiga”

Drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf har isolerat sig på Stenhammars slott under coronapandemin.

Nu berättar drottningen i en stor intervju med Aftonbladet om oron och vad hon vill förmedla till svenska folket.

Sedan en tid tillbaka har Silvia tillsammans med sin make kung Carl Gustaf satt sig i självvald karantän på Stenhammars slott utanför Flen. Där tar de bland annat dagliga promenader.

FLEN 20200429 Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia under sin dagliga promenad med hunden Brandie vid Stenhammars slott utanför Flen. Inför kungens födelsadag 30 april. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Under tisdagen skrev drottningen ett öppet brev till hela svenska folket, där hon bland annat lyfte fram äldreomsorgens viktiga arbete.

I den pandemi som nu drabbar världen, och som förändrar så många liv, tänker jag särskilt på alla Er äldre och demenssjuka som är i ett extra utsatt läge”, skrev drottningen bland annat i brevet.

Hon fortsätter:

Likaså tänker jag med tacksamhet på alla som arbetar inom äldreomsorgen och demenssjukvården med att ta hand om våra gamla och hjälpa dem att känna trygghet – ibland under mycket krävande omständigheter. Era insatser är ovärderliga.

I en stor intervju med Aftonbladet berättar Silvia nu öppenhjärtigt om hur hon själv ser på situationen som är i världen av i dag.

– Jag tillhör själv gruppen 70+ och förstår hur svår situationen är för många. Att inte veta, att vara utlämnad. Jag ville förmedla att man ska lyssna till alla myndigheter, ta deras råd och naturligtvis också ha självkontroll. Sedan förstår jag också hur svårt de sjuka har det, särskilt de med demenssjukdomar som har svårt att förstå sammanhang. Det ligger på de anhöriga och vårdpersonalen att förmedla allt men eftersom patienterna inte kan följa resonemang kan de bli rädda. Det är svårt för alla parter men oerhört svårt för de anhöriga, säger drottningen i intervjun med Aftonbladet.

I den egna familjen har som bekant prinsessan Christina behandlats för blodcancer, och prins Daniel gick igenom en transplantation med njuren för några år sedan.

– Många har underliggande sjukdomar och de måste vara extra försiktiga. Tack och lov vet jag att både prinsessan Christina och prins Daniel mår bra, säger drottning Silvia.

STOCKHOLM 2020-03-25 Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel besöker Albanova vid KTH i Stockholm för att få kunskap och information om deras arbete med att ta fram ett Coronatest. Foto: Pontus Lundahl / TT

Dela gärna vidare drottningens ord!