Drottning Sonja får fråga om Märtha Louise och shamanen

.

Den norska kungafamiljen har verkligen varit i ropet på sistone. Både på hemmaplan i Norge och utomlands är det mycket skriverier om prinsessan Märtha Louise och hennes nya pojkvän.

Vad de flesta har varit mest spända på att få höra är i vilken utsträckning och hur kungahuset ska kommentera förhållandet och all kritik som har kommit i samband med avslöjandet.

Både kung Harald och kronprins Haakon har kort sagt, medan drottning Sonja har varit tyst.

I dag berättar norska Se og Hør att hon har tillfrågats om saken.

Foto: Tore Sætre / Wikimedia Commons och Lise Åserud / NTB scanpix / TT

Drottning Sonja i Bergen

Denna vecka har drottning Sonja av Norge haft många officiella uppdrag. På onsdagen deltog hon i öppnandet av Festspillene i Bergen och senare på kvällen besökte hon Grieghallen för att se ”Venter”, som är en nytappning av Peer Gynt.

Och på torsdagen kommer drottningen att närvara vid öppningen av festivalutställningen i Bergen Kunsthall.

Då drottningen har dessa uppdrag denna veckan har både pressen och säkert också många norrmän hoppats att hon skulle kommentera nyheten om dotterns nya förhållande och kritiken som kommit på detta. Kritiken har främst handlat om Märtha Louises användning av sin prinsesstiteln i marknadsföringssyfte.

Hon och pojkvännen Durek Verrett håller för närvarande i en kurs som går under namnet ”Prinsessan och shamanen”. Efter att förhållandet avslöjades har biljettförsäljningen nått nya höjder.

Märtha Louise, prinsessa av Norge, och Shaman Durek Verrett.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix / TT

Drottningen får fråga – detta är svaret

Det har varit många förväntningar på ett uttalande från drottningen i veckan, särskilt med tanke på de uppdrag hon har haft. På onsdagen valde hon att vara helt tyst. Därför höll många norrmän nu andan och hoppas och har väntat sig att hon ska säga något.

Det är uppenbart att detta är något som både drottningen och kommunikationsavdelningen vid hovet vet om, och i samband med detta gick hovet ut med ett meddelande, ett svar å drottningens vägnar.

Detta är också ett uttalande som gör att folk kanske antingen håller andan, gäspar eller fortsätter att vänta i spänning. De har gått ut och sagt att drottningen inte kommer att kommentera saken något.

På torsdagen kommer drottningen vara ute bland allmänheten igen, då hon kommer att närvara vid öppningen av utställningen i Bergen. Detta meddelar kommunikationschef Guri Varpe enligt Se og Hør om hur Sonja ställer sig till frågan som väntar på henne igen i dag:

– Drottningen har inga ytterligare kommentarer utöver vad kungen och kronprinsen redan har sagt, säger kommunikationschefen.

Foto: Tore Sætre / Wikimedia Commons

Kungen och kronprinsen har talat

Kung Harald och kronprins Haakon har inte varit lika tysta som drottningen nu väljer att vara.

Kung Harald var den första från kungafamiljen att kommentera.

– Det är trevligt att hon fann sig en pojkvän, berättade han för pressen innan han svarade nej på frågan om han hade träffat Durek Verrett.

Och när de frågade om kungen ser fram emot att möta prinsessans nya flickvän svarade han:

– Ja, det kan vi tro på. Vi får se.

Kronprinsen bröt tystnaden

När kronprins Haakon äntligen bröt tystnaden på tisdagskvällen sa han följande:

– Det är så att vi följer vad som sägs och skrivits. Vad vi vill ha är att ha en dialog med min syster, särskilt vad gäller titeln och affärsverksamheten, säger han till NRK.

Norska kungafamiljen har också utfärdat ett uttalande där de sa att de följer debatten.

Prinsessan Märtha Louise tillsammans med brodern kronprins Haakon och Mette-Marit i Mariefred 2001. Foto: Lise Åserud/TT

Vi fortsätter att vänta med spänning om huruvida drottning Sonja kommer fram med ett uttalande vid sidan av det som slottets kommunikationsavdelning idag utfärdade. Många försöker få henne att svara på några frågor om detta, så det är inte omöjligt att hon snart kommer att säga något.

Vänligen dela artikeln vidare om du tycker också att det är spännande att läsa om de nordiska kungafamiljerna.