Efter hovets bekräftelse om Mette-Marits allvarliga hälsotillstånd – nya bilderna överraskar alla

Efter hovets bekräftelse om Mette-Marits allvarliga hälsotillstånd – nya bilderna överraskar alla

Det har varit en tuff tid för många, ända sedan coronapandemin bröt ut för mer än ett år sedan. Vi har levt med strikta restriktioner, mycket osäkerhet och många har levt i oro.

För dem som är i en riskgrupp har det förmodligen varit en extra stor belastning med covid-19-rädslan.

Norges egen kronprinsessa är bland dem som är i en riskgrupp.

Det var hösten 2018 som det kom till allmän kännedom att kronprinsessan Mette-Marit lider av en kronisk lungsjukdom.

Mette-Marit har diagnosticerats med kronisk lungfibros, vilket orsakar andningsproblem, andfåddhet och kronisk hosta, enligt Norsk Helseinformatikk.

Kronprins Haakon och kronprinsessan har valt att vara öppna om tillståndet, eftersom sjukdomen innebär att Mette-Marits arbetskapacitet kommer att variera. Hon har tvingats avgå från officiella uppdrag och arbetsuppgifter på grund av sin hälsa.

Har fått vaccin

Oslo 20200508. Kronprinsesse Mette-Marit er blant deltakerne på 75-årsmarkeringen for frigjøringen på Akershus festning 8. mai. Det vil blant annet legges ned kranser ved Retterstedet, Minnelunden og Nasjonalmonumentet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix / TT

Norska hovet var snabbt ute med att informera om att kungaparet och prinsessan Astrid, fru Ferner, hade fått covid-19-vaccin. Kronprinsessan Mette-Marit nämndes inte då.

Men när det tillkännagavs förra veckan att kronprins Haakon skulle få ett vaccin, distribuerat till hovet av den norska regeringen, blev det också känt att kronprinsessan Mette-Marit redan har fått vaccin.

– Kronprinsessan är i en riskgrupp och har redan vaccinerats, säger Sven Gj. Gjeruldsen, biträdande kommunikationsansvarig på hovet, till Newsners norska edition.

Och med det fick man en bekräftelse på Mette-Marits allvarliga hälsotillstånd. Hon är i en riskgrupp och har därför prioriterats att vaccineras före många andra i hennes åldersgrupp.

Norska hovet hade inga kommentarer om vaccineringen av kronprinsessan utöver det.

Kronprinsen blev framflyttad i kön

I slutet av maj meddelade regeringen att den hade beslutat att börja vaccinera samhällskritisk nyckelpersonal.

De valde att ge upp till 500 doser för detta ändamål.

– Vaccinerna kommer till Stortinget, Högsta domstolen, ministerier och nyckelpersonal i viktiga underliggande myndigheter som Folkhälsoinstitutet, Norska hälsodirektoratet, direktoratet för civilskydd och beredskapsplanering och NAV. De regeringsmedlemmar som inte har vaccinerats kommer också att vaccineras. Dessutom ges ett antal doser till Kungliga slottet, beskriver regeringen på sin egen webbplats.

Slottet bekräftade sedan att kronprinsen var bland dem som skulle få vaccinet.

– Kronprinsen får en av de elva doserna som fördelats ut till Kungliga slottet, säger kommunikationschef på slottet, Sven Gj. Gjeruldsen, till Newsner och tillägger att de inte har någon kommentar utöver det.

Enligt regeringen ska denna vaccination äga rum under vecka 21, vilket innebär att kronprinsen kanske redan har fått den första vaccindosen.

Nya bilder

Det fantastiska med att vaccineras mot covid-19 är att man kan röra sig fritt i mycket större utsträckning.

Detta är särskilt viktigt för dem som är i riskzonen.

Kronprinsessan Mette-Marit har mest hållit sig på hemmakontoret sedan pandemin bröt ut, men nu är hon äntligen ute offentligt igen.

Kronprinsessan har varit bra på att komma med digitala lösningar under vägen, och på det sättet har det norska folket fått se henne lite, men glädjen är naturligtvis ännu större när hon nu visar sig ut bland folket.

Och det var ett mycket speciellt uppdrag som kronprinsparet tog på sig denna vecka – norska hovet visar de nya bilderna.

Kronprinsparet är inte rädda för fysiska utmaningar: Den här veckan har de varit på en paddeltur med fyra andra unga människor. Det rapporterar slottet via Instagram.

Paddelturen arrangerades tillsammans med Norsk friluftsliv och Oslo Kajakklubb.

”Under det senaste året har naturen varit en viktig paus för många och utomhusorganisationerna har varit mycket aktiva”, skriver hovet till bilderna.

Berör det norska folket

Det råder ingen tvekan om att de nya bilderna av kronprinsen och kronprinsessan berör det norska folket.

För det första blev många förmodligen förvånade över att se kronprinsparet ute igen bland folket, och för det andra uppskattar många att de fokuserar på ett annat viktigt ämne.

”Ett så trevligt och underbart projekt. Tänk om journalisterna kunde berätta om detta – så inspirerande och upplyftande för ungdomar”, skriver en person i kommentarsfältet till inlägget.

”Jag skrattade mycket när Mette Marit pratade med NRK om ”å lufte vædde” som de säger på Sørlandet. Mycket bra kommentar. Och kajakpaddling är en fantastisk aktivitet för hälsan”, kommenterar en annan.

”Vilket underbart par ni är”, skriver en tredje.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required