Experten om kungens beslut – barnbarnen får lämna kungahuset: ”Mycket överraskande och förvånande”

Flera av kungens barnbarn skickas ut från kungahuset.
Då förvånas experten.
– Jag måste säga att det är mycket överraskande och förvånande, säger historieprofessorn och författaren Dick Harrison till Aftonbladet.

Kungahuset blir mindre. Det meddelade hovet på måndagsförmiddagen.

Foto: kungahuset.se

”H.M. Konungen har beslutat om förändringar i Det Kungl. Huset. Syftet med dessa förändringar är att klargöra vilka personer inom Den Kungl. Familjen som kan förväntas tas i anspråk för sådana officiella uppdrag som åligger statschefen eller anknyter till statschefsämbetet”, skriver hovet i ett pressmeddelande.

Nu lämnar alltså flera prinsar och prinsessor kungahuset. Det handlar om Carl Philips respektive Madeleines barn – kung Carl XVI Gustafs och drottning Silvias barnbarn.

”H.M. Konungens beslut innebär att DD.KK.HH. Prins Carl Philips och Prinsessans Sofias barn samt H.K.H. Prinsessan Madeleines och Herr Christopher O’Neills barn inte längre kommer att tillhöra Det Kungl. Huset” skriver hovet.

Det handlar alltså om Prins Alexander, Prins Gabriel, Prinsessan Leonore, Prins Nicolas och Prinsessan Adrienne. De kommer fortsatt vara medlemmar av kungafamiljen, skriver hovet. I kommunikén som är undertecknad av riksmarskalk Fredrik Wersäll står det också att de ”förväntas inte i framtiden åta sig sådana uppdrag som ankommer på statschefen”.

Beskedet slog ned som en riktig nyhetsbomb i Sverige på måndagen. Författaren och historieprofessorn Dick Harrison har skrivit flera böcker om monarkin och svensk historia.

Han är överraskad av beskedet som kungen lämnade via riksmarskalken.

– Jag fick precis höra om det här. Jag måste säga att det är mycket överraskande och förvånande, säger Harrison till Aftonbladet.

Vid lunchtid på måndagen väntas riksmarskalken hålla en pressträff där flera frågor kommer att besvaras.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar.