Fina budskapet bakom kronprinsessan Victorias sprakande klänning – som fick alla att vrida på huvudet

.

Kronprinsessan Victoria strålar. 

I en havsblå klänning gjorde hon storstilad entré på Stockholm Junior Water Prize. 

Och bakom den fantastiska kreationen, som drog allas blickar till sig, finns ett underliggande och fint budskap. 

Kronprinsessan Victorias engagemang för miljön i vårt land är noga dokumenterad. Och hon brukar ofta ge uttryck för det, på ett eller annat sätt.

På tisdagen var det dags igen – när Sveriges nästa regent delade ut pris på Stockholm Junior Water Prize-galan på Berns.

STOCKHOLM 2019-08-27 Kronprinsessan Victoria vid utdelningen av Stockholm Junior Water Prize på Berns på tisdagskvällen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Här anländer kronprinsessan Victoria till Junior Water Prize-galan på Berns. Och hennes hänförande klänning får verkligen folk att haja till – i bakgrunden på bilden kan man bland annat se en person ta kort med sin mobilkamera på Victoria och den fantastiska kreationen.

STOCKHOLM 2019-08-27
Kronprinsessan Victoria anländer till utdelningen av Stockholm Junior Water Prize på Berns på tisdagskvällen.
Foto Jonas Ekströmer/TT kod 10030

Victoria strålade verkligen under kvällen, men förutom att den havsblåa klänningen är vacker finns det också ett underliggande budskap, avslöjar nu designern.

STOCKHOLM 2019-08-27 Kronprinsessan Victoria anländer till utdelningen av Stockholm Junior Water Prize på Berns på tisdagskvällen. Till vänster ses Peter Forssman, ordförande SIWI. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Victorias klänning – en hyllning till Östersjön

På Instagram beskriver svenska designern Maxjenny Forslund att klänningen är inspirerad av Östersjön – ett ämne som Victoria själv i flera intervjuer berättat om sitt starka engagemang.

– Denna kvinna! Kronprinsessan Victoria gör ett riktigt uttryck i en klänning från maxjenny! När hon deltog i prisutdelningen för Stockholm Junior Water Prize 2019. Och ja, vattnet är en bild av Östersjön utanför mitt barndomshem i Skåne / Österlen. Magnifikt! skriver designern på Instagram.

I en intervju med SVT för några år sedan uttryckte Victoria sitt personliga engagemang för Östersjön:

– Ett av mina absolut finaste barndomsminnen är när jag satt i ekan med pappa och tar upp nät och drar upp upp flundror. Så ser det ju inte ut i dag.

STOCKHOLM 2019-08-27 Kronprinsessan Victoria med finalisterna på scen i samband med utdelningen av Stockholm Junior Water Prize på Berns på tisdagskvällen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Hon slog också ett slag för Östersjöfisken som är förgiftad av PCB och dioxiner.

– Det är våra käraste fisksorter och de ska vi inte ens äta. Ska vi inte kunna äta fisken i vårt hav? Jag blir väldigt engagerad, det är förfärligt.

Kronprinsessan är beskyddare av Stockholm Junior Water Prize ända sedan 1994. Det är ett internationellt vetenskapspris för unga mellan 15 och 20 år. I år gick prinset till Macinley Butson från Australien för att hon utvecklat ett nytt ultraviolett klistermärke som mäter UV-strålar vid rening av vatten med hjälp av solenergi.

View this post on Instagram

??? I går delade Kronprinsessan ut ”Stockholm Junior Water Prize 2019”. Årets pris gick till Macinley Butson från Australien som utvecklat ett nytt ultraviolett klistermärke som mäter UV-strålar vid rening av vatten med hjälp av solenergi. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ”Stockholm Junior Water Prize” är ett internationellt vetenskapspris som riktar sig till unga mellan 15 och 20 år. Deltagare från ett 30-tal länder deltog i tävlingen som arrangeras i samband med den årliga Världsvattenveckan i Stockholm. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Kronprinsessan delade även ut ”Diploma of Excellence” som i år gick till Diana Virgovicova från Storbritannien för upptäckten av en ny fotokatalysator som kan användas vid vattenföroreningar. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Sedan 1994 är Kronprinsessan beskyddare av ”Stockholm Junior Water Prize”. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ @siwi_youth ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ?: Jonas Borg/World Water Week

A post shared by Kungahuset (@kungahuset) on

Vilken underbar klänning och med ett så viktigt budskap! Vi måste göra allt vi kan för att göra Östersjön till en bättre plats.

Dela gärna vidare om du håller med! 

liver u