Folkets vrede – efter beskedet om lille prins George: ”En hemsk sak att lära ett barn”

Kungligheter får vänja sig vid ständig bevakning och vid att bli bedömda för det mesta som de tar sig för. Nu har rapportering i australiensiska och brittiska medier väckt en folkstorm som riktar sig mot det brittiska kungahuset. Denna gång är det den blott fem år gamla prinsen George som är i fokus för raseriet.

”Modernisera kungligheterna”

Det hela började när en journalist på tidningen The Sun publicerade ett inlägg på Twitter, där hon berättade att de brittiska kungligheterna tillbringade helgen på slottet Malmoral i Skottland. Inget konstig med det, kan man tycka, men det som väckte starka känslor var när kungafamiljens supportrar fick höra vad den unga prinsen George hade ägnat sig åt under helgen på landet. Enligt The Sun-reportern hade han nämligen tagits med på sin allra första ripjakt, vilket sajten Hänt också har rapporterat.

”Det är en hemsk sak att lära ett barn, speciellt i Georges ålder. Modernisera kungligheterna. Anslut er till mänskligheten”, lyder en av de arga kommentarerna efter inlägget.

”Dödar redan i en så ung ålder…”, är en annan.

Kritiken kommer främst från de som tycker att den femåriga prinsen är för liten för att tas med på jakt. Men det finns även de som tycker att hela kungafamiljen borde sluta ägna sig åt denna gamla tradition, rapporterar Hänt.

”Det må vara ‘tradition’ men jag önskar verkligen att de skulle få mer kritik för dessa jakter. Det är fruktansvärt och platsar inte i dagens samhälle”, skriver en person.

När ämnet, några dagar senare, togs upp i det australiensiska tv-programmet Sunrise sade en reporter att det mest troliga är att prinsen bara varit närvarande vid en lunch på slottet i anknytning till jakten.

Prins George
Foto: Peta Souza/Wikimedia commons

Oavsett om prinsen deltog i själva jakten eller inte är den här debatten ett tydligt exempel på hur kungligheternas, ibland gammalmodiga, traditioner kan krocka med vårt moderna samhälle.

Vad tycker du, borde kungligheterna sluta jaga och ägna sig åt andra aktiviteter istället? Skriv gärna en kommentar.