Här är historien bakom prins Oscars namn.

Strax innan lunch idag den 3:e mars 2016 informerade kung Carl VXI Gustaf det svenska folket om vilket namn Sveriges nya prins kommer att bära. Den lilla prinsen, som vid födseln vägde 3655 gram och var 52 cm lång, kommer att bära namnet Oscar Carl Olof, där tilltalsnamnet blir Oscar och han blir hertig av Skåne. Och Victorias och Daniels val av namn har en riktigt kunglig historia.

I Sverige fanns år 2015 34 762 män med namnet Oscar. Dessutom finns tre kvinnor som delar namn med landets nya prins och namnet var under fjolåret det fjärde mest populära namnet i landet.

Och landet har en riktigt kunglig historia. I den bernadottska släkten hittar vi längre bak i leden Oscar I som regerade Sverige mellan 1844 och 1859 samt Oscar II som var landets konung mellan 1872 och 1907. Men det finns även en levande Oscar i släkten. Oscis Bernadotte, 94 år, är nämligen son till Carl Bernadotte (1911-2003) som var prins av Sverige och hertig av Östergötland fram till 1937.

Namnet Oscar togs in i den svenska almanackan den 28 januari 1811 för att hedra den nyvalde arvprinsen Joseph François Oscar (Bernadotte) – alltså kung Oscar I. Namnsdagen är den 1:a december.

Den nya prinsens namn betyder kärlek och stjärna och det känns väl som ett väldigt passande namn för den nya kungligheten. Låt oss hoppas att han får ett kärleksfullt liv och han att skiner som en stjärna!

Bildkälla visningsbild: Anna-Lena Ahlström, Kungahuset.se

Vill du ha fler artiklar om kungafamiljen i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.