Han bryter tystnaden efter 20 år – märkliga detaljen bakom Dianas tragiska dödskrasch

Den 31 augusti är det exakt 20 år sen prinsessan Diana gick bort i den tragiska bilolyckan i Paris – och den sorgliga händelsen har chockat en hel värld. 

Samtidigt kommer då och då nya uppgifter om vad som egentligen hände i den franska huvudstaden den fasansfulla dagen år 1997. 

Nu träder pensionerade advokaten Stanlee Culbreath fram – och bryter tystnaden om olyckan,  

– Jag har alltid tyckt att det var misstänkt, att andra krafter hade ett finger med i spelet. Men nu 20 år senare så ifrågasätter jag mer än någonsin om det verkligen var en genuin olycka, säger Culbreath till The Mirror.

På natten den 31 augusti 1997 var prinsessan av Wales med om bilolyckan vid Pont de L’Alma-tunneln i Paris centrala delar. Med i bilen fanns också den man som då pekats ut som prinsessans pojkvän, Dodi Fayed, chauffören Henri Paul och livvakten Trevor Rees-Jones. De färdades längs floden Seine efter att ha lämnat ett hotell, och strax efter midnatt körde bilen in i tunneln. Samtidigt följdes de av nio paparazzi-fotografer samt en kurir på motorcykel. 

Den fasansfulla kraschen inträffade efter att bilen i början av tunneln där bilen slog i högra sidan – och flög över tvåfiliga vägen till vänstra sidan av tunneln. Där kraschade bilen i en pelare som höll uppe taket. Då prinsessan och medpassagararna låg i bilen svårt skadade hade fotograferna inga hämningar – och fortsatte skamlöst att ta bilder. 

Fayed och chauffören dog på platsen, medan livvakten överlevde svårt skadad. Diana räddades ur vraket och fördes till sjukhus med ambulans. Men hennes skador var för omfattande, och vid 04-tiden förklarade läkarna prinsessan död. 

En hel värld sörjde Dianas tragiska livsöde. Advokaten Stanlee Culbreath, som numer är pensionär, blev vittne till den tragiska dödskraschen. Då valde han att inte berätta någonting, av respekt för Dianas söner William och Harry. 

Men nu – snart 20 år senare – väljer han att berätta sin historia. 

Och han är mycket kritisk mot den franska räddningsinsatsen. 

Den pensionerade advokaten spekulerar nu i om Diana hade kunnat överleva kraschen – om de franska myndigheterna agerat snabbare. 

– Om det nu är prinsessan, varför tog det 20 minuter eller så att ta sig till henne, och när hon väl blev fri från bilen, varför körde de förbi ett sjukhus och tog henne till ett annat, säger Stanlee Culbreath i The Mirror.

– Jag har alltid tyckt att det var misstänkt, att andra krafter hade ett finger med i spelet. Men nu 20 år senare så ifrågasätter jag mer än någonsin om det verkligen var en genuin olycka, säger Culbreath till The Mirror.

Han berättar för tidningen att han då inte förstod att det var prinsessan Diana i bilen först. Men väl på platsen funderade han hur lång tid det tog innan ambulansen väl var på plats. 

– Det är så många frågor jag ställer mig själv om och om igen, om hur olyckan hade kunnat hanteras och om hon hade kunnat räddas, säger han.

Prinsessan Diana 1961-1997 – evigt saknad, aldrig glömd. 

Vill du ha fler artiklar om kungafamiljen i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.