Här hyllar kungen våra veteraner med medaljer och kransar

Sveriges första väpnade FN-insats firar 50-årsjubileum i år. 

På måndagen hyllades de och alla våra andra veteraner vid Försvarsmaktens årliga ceremoni. Samtidigt delade kungen ut medaljer och la ner en krans för att hedra minnet av våra veteraner. 

© Anders Wiklund / TT Nyhetsbyrån

Varje år hyllas våra veteraner med en alldeles egen dag. På måndagen hyllades veteranerna med kransnedläggning och medaljutdelning. 

På plats vid nationella veteranmonumentet Restare utanför Sjöhistoriska museet på Djurgården i Stockholm fanns kung Carl XVI Gustaf och överbefälhavare Micael Bydén.

Just den här dagen uppmärksammades förstås alla veteraner. Men lite extra guldglans föll på Sveriges första väpnade FN-insats UNEF i Gaza, som i år firar 50-årsjubileum. En av dessa – Bo Klasmark, 76. 

– Jag körde en långtradare två gånger i veckan genom öknen till bland annat Beirut och Kairo för att köpa livsmedel som inte fanns i Gaza. Då hade man vapen med sig men dem kastade sten mot en lastbilen dem rackarna, säger Klasmark till Mitti

På måndagen fick han och hans vänner medalj av kungen. 

© Anders Wiklund/TT

Samtidigt hedrade kung Carl XVI Gustaf minnet av våra veteraner genom att lägga ner en krans vid monumentet Restare under Veterandagen på Gärdet i Stockholm. 

© Anders Wiklund/TT

Dela och hylla våra veteraner du också i dag på veterandagen den 29 maj!

Vill du ha fler artiklar om kungafamiljen i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.