Här hyllar prins Carl Philip de svenska soldaterna: ”Jag är tacksam och stolt”

Prins Carl Philip har besökt den svenska FN-styrkan i Mali.

Prinsen höll ett tal till de 250 soldaterna och hyllade deras insatser.

– Som kollega och svensk är jag tacksam – och väldigt stolt – över att vårt land har så skickliga svenska soldater på plats ute i världen, sa prinsen.

Prins Carl Philip har gjort en snabbvisit i Mali och hälsat på den svenska FN-styrkan där. Mellan den 26 till 29 oktober befann sig prinsen i Mali och besökte bland annat den svenska basen Camp Nobel.

Resan hölls hemlig in i det sista, på grund av säkerhetsläget i Mali. 

mali4
Bildkälla: Försvarsmakten

Där höll Carl Philip ett tal till de svenska soldaterna.

– Jag är mycket imponerad av hur väl ni lyckas med att utföra ert uppdrag i den här extremt utmanande miljön. Jag känner en enorm respekt för det arbete som ni utför och de uppoffringar som ni gör. Som kollega och svensk är jag tacksam – och väldigt stolt – över att vårt land har så skickliga svenska soldater på plats ute i världen, sa Carl Philip.

Prinsen passade även på att hälsa soldaterna från hans far, Sveriges kung, som hade tänkt att resa med, men fick nej av läkarna. 

– Min far har bett mig att framföra hans tack till er för era insatser. Jag vet att han så gärna hade velat vara med, besöka förbandet och träffa er. Tyvärr kan han inte vara med på grund av doktorns order. Jag vill instämma i hans tack, som också riktas till era familjer hemma i Sverige. De drar ett väldigt stort lass. Utan deras stöd hade den här insatsen inte varit möjlig.

mali3
Bildkälla: Försvarsmakten

Prins Carl Philip passade även på att besöka den svenska delen av EU:s utbildningsinsats i Mali.

Den svenska FN-styrkan består av cirka 250 soldater och lyder under FN:s insats i Mali, Minusma.

Prins Carl Philip har själv tjänstgjort inom militären och befordrades 2014 till major. 

Vill du ha fler artiklar om kungafamiljen i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.