Hårda anklagelsen mot kungaparet – kritikstorm efter orden om vaccineringen: ”Fått gå före”

Det var under fredagen som hovet meddelade att kungen och drottning Silvia nu har fått sin första dos av coronavaccineringen.

Men trots den glädjande nyheten har kungaparet fått kritik för att ha gått före i vaccinationskön, något som nu hovet slår tillbaka mot.

– Det finns en viss skepsis hos svenska folket att vaccinera sig och i det här fallet kan kungen vara en person som visar att man ska vaccinera sig för att vi så småningom ska komma ur den här pandemin, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet till Aftonbladet.

För många har vaccinationen inneburit en stort steg i rätt riktning när det gäller att ta sig an coronapandemin.

Men trots framfarten finns det flera som ställer sig skeptiska till att ta just vaccinationen.

En av de som inte är motvilliga att ta det är vårt kungapar.

Under fredagen meddelade hovet att kungen och drottning Silvia hade fått sin första dos av vaccineringen.

Foto: Sara Friberg/Kungl. hovstaterna

Det var en strålande kung som syntes få sprutan och ville samtidigt skicka med en uppmaning till svenska folket.

”Den stora vaccineringen mot covid-19 är nu i gång runtom i vårt land. Det är min förhoppning att alla som har möjlighet att vaccinera sig under dessa kommande månader väljer att göra det, så att vi tillsammans och så snart som möjligt kan komma igenom denna svåra tid”, skriver kungen via hovets Instagram.

Men det är inte alla som ställer sig positiva till att kungaparet nu har blivit vaccinerade.

I en intervju med Aftonbladet berättar hovet att de fått kritik för att ha ”gått före i kön”.

– Det finns en viss skepsis hos svenska folket att vaccinera sig och i det här fallet kan kungen vara en person som visar att man ska vaccinera sig för att vi så småningom ska komma ur den här pandemin, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

FOTO: TT

Hårda anklagelsen mot kungaparet

Men i Folkhälsomyndighetens rekommendationer står personer i äldreomsorgen först i prioritetsordning och kungaparet har anklagats för att gå före i kön.

– Den reflektionen och synpunkten kan vi se i sociala kanaler. Det kan man absolut ha stor förståelse för gällande den grupp som verkligen vill att dess nära och kära ska vaccinera sig, säger Margareta Thorgren.

Det är dock helt rimligt att vaccinationerna utfördes, enligt informationschefen.

– Kungaparet är i riskgrupp och har inte tagit någon annans plats, och vaccineringen är noga planerad utifrån det, fortsätter hon.

Vad tycker ni om detta? Lämna gärna en kommentar på vår Facebooksida.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);