HOT, TRAKASSERIER OCH LIDANDE: Prinsparet har fått nog och sätter ner foten – ”Vi säger ifrån nu!”

Prinsparet säger nej.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia har fått nog.
Nu sätter de ner foten – och lanserar ett helt nytt initiativ.
– Vi säger ifrån NU, skriver prinsparet. 

Prins Carl Philips och prinsessan Sofias gemensamma stiftelse arbetar bland annat mot hat och mobbning, samt för att motverka mobbning på grund av dyslexi.

Nu riktar de udden mot en av vår tids stora frågor när det kommer till detta: Näthatet.

STOCKHOLM 20191002 Prins Carl Philip och prinsessan Sofia var under onsdagen på studiebesök på Stockholms universitet och Subic (Stockholm University Brain Imaging Centre) där prinsparet fick prova på att använda mikroskop och MRI-utrustning. Foto: Jonas Ekströmer / TT

På torsdagen sjösätter prinsparet en helt ny kampanj som ska få svenska folket att motverka näthat. Carl Philip och Sofia har tillsammans med flera organisationer såsom exempelvis Barnens rätt i samhället, BRIS, startat en egen hemsida: nejtillnäthat.se.

Prinsparets starka budskap: Det kan aldrig accepteras

Prinsparet uppmanar nu svenska folket att följa deras exempel. I ett inlägg som publicerades i sociala medier på torsdagsförmiddagen skriver Carl Philip och Sofia följande, under den starka rubriken: ”NÄTHAT KAN ALDRIG ACCEPTERAS. VI SÄGER IFRÅN NU!”

– Hatet finns överallt, i alla samhällsskikt, alla yrken, könsidentiteter och åldrar. Det vet vi och det räcker nu, skriver prinsparet på Instagram.

Och fortsätter:

– Målet är att vi under en gemensam symbol och aktivt användande av symbolen visar att vi tar avstånd från näthat och allt vad det innebär. Att så många som möjligt säger nejtillnäthat. Säga ifrån är något vi alla kan göra. Och vi startar NU!

På den nya hemsidan mot näthatet skriver de bland annat:

”Det kan aldrig bli något vi får lära oss att leva med. Ändå är det precis det som sker. Den psykiska ohälsan ökar, inte minst bland barn och unga. Politiker hoppar av sina uppdrag pga av hot och många vågar inte uttrycka sin politiska åsikt i rädsla för repressalier. Därmed utgör näthatet ett direkt demokratihot. Bara för att vi har yttrandefrihet och något inte är olagligt, betyder inte att det är okej. Hatet finns överallt, i alla samhällsskikt, alla yrken, könsidentiteter och åldrar. Det vet vi och det räcker nu.”

”Vi vuxna är också taskiga mot varandra”

Och hatet, hoten och trakasserierna i kommentarsfälten på internet är så mycket mer än en ungdomsfråga. Det är en av de största myterna om mobbing på nätet, enligt antimobbingorganisationen Friends.

– Många tror att näthat och nätmobbning är en ungdomsfråga. Men vi vuxna är ju också taskiga mot varandra i sociala medier ibland. I Friends nätrapport svarar mer än hälften av de unga att de har sett vuxna bete sig illa mot andra vuxna på nätet, säger Friends utbildare Helena Meyer.

Fyra personer tar sitt liv varje dag

Enligt statistik från NASP (Nationellt Centrum för Suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa) utsätts 50 000 barn och unga för mobbning – varje dag. Enligt NASP tar ungefär 50 barn sitt liv varje år till följd av mobbning.

En annan rapport, från Karolinska Institutet, visar att cirka 150 personer i åldrarna 15-24 dör varje år till följd av självmord. Siffran för hela befolkningen är 1 500 personer – eller fyra om dagen.

– Det kan vara både psykiatriska diagnoser och psykologiska skäl hos vissa typer av personligheter. Det kan också bero på många psykosociala faktorer, som olika typer av förluster eller kränkningar. Man kan ha förlorat ett arbete, ekonomi, körkort, ett land, nära och kära eller sitt anseende, säger Danuta Wasserman, professor i psykiatri och suicidologi vid KI, till Expressen.

6 råd om näthat

Antimobbingorganisationen Friends, som är en av organisationerna som ställt sig bakom prinsparets beslut, har sex stycken råd till barn och unga när det kommer till näthat, som jag misstänker att även vuxna kan ta till sig:

Sprid positiva budskap.
Tänk efter före.
Inkludera andra.
Kom ihåg att det inte är ditt fel.
Prata med någon.
Anmäl, blockera och se över inställningar.

Foto: Skärmdump nejtillnathat.se

Dela gärna inlägget vidare, om du vill ställa dig bakom prinsparets initiativ för att arbeta emot näthatet! Tillsammans kan vi göra skillnad.

Hit kan du höra av dig om du mår dåligt:

Angående självmord och psykisk ohälsa. Det går att vara anonym och även en anhörig kan höra av sig till dessa nummer. Var inte rädd för att be om hjälp! 

Om du mår så dåligt att det känns outhärdligt eller du har självmordstankar eller självmordsplaner ska du direkt ta kontakt med en psykiatrisk akutmottagning eller ringa 112.

Hjälplinjen, tillfälligt psykologiskt stöd, telefon 0771-22 00 60 alla dagar öppet klockan 13.00-22.00.

Mind Självmordslinjen, chatta på mind.se eller telefon 90101 alla dagar öppet klockan 06.00-24.00.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt alla dagar mellan klockan 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80 alla dagar mellan klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via telefon 112 alla dagar mellan klockan 21.00-06.00.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver veta var du kan söka vård.

Källa: SVT