Hovet bekräftar: Kungen tar paus – efter historiska beslutet

Även kungar behöver ibland ta en paus.

Nu berättar hovet att kungen kommer ta en välbehövlig paus, efter den turbulenta tiden i familjen.

 

För en vecka sedan tog kungen tillsammans med sin familj det stora beslutet.

Hans barnbarn skulle inte längre tillhöra kungahuset, det vill säga Carl-Philip och prinsessan Madeleines barn.

Då meddelade hovet att beslutet hade kommit efter noga övervägande och att det hade diskuterats under flera år.

Barnbarnen fortsätter tituleras som prins och prinsessa, men deras titlar kommer i sin tur inte längre gå i arv eller överföras på en partner i framtiden.

Strax efter beslutet riktades blickarna självklart mot kungaparet för att få någon vidare kommentar, men när de gästade Grand Hôtel i Stockholm för att vara med när årets Marcus Wallenberg-pristagare undvek de pressens frågor, och istället fokuserade på kvällen.

Dagarna gick blixtsnabbs och en eftertanke på ett så viktigt beslut fanns det ingen tid för. Kungen och drottningen arbetade vidare resten av veckan och kronprinsessan Victoria flög till Island, skriver Svensk dam.

Efter turbulenta tiden – då tar kungen paus

Men idag kan hela kungafamiljen, inte minst kungen, vila från offentliga åtaganden. Men som vi vet sedan tidigare, är den kungliga offentliga kalendern ett urval av det som kungafamiljen gör om dagarna och även om kungen inte syns utåt idag, arbetar han i kulisserna som vanligt, skriver Svensk dam.

– Ofta när vi inte skriver något i kalendern är det kanske resdagar, då de tar sig från en plats till en annan eller arbetar internt. Idag är det en full arbetsdag med mycket planerat, säger hovets informationschef Margaretha Thorgren till tidningen.

View this post on Instagram

?? ”Ända sedan jag var liten har jag varit omgiven av Märta Måås-Fjetterströms mattor och vävnader. De fanns både i vårt eget hem och hemma hos min farfar, kung Gustaf VI Adolf. Och även hos våra släktingar i Danmark och Norge. Ja, de är verkligen ’mattorna där barn jag lekt’, med klossar och bilar, på Haga, Ulriksdal, Sofiero och Solliden. Märta Måås-Fjetterströms mattor är en del av vår familjs historia. Men de är också svensk designhistoria”, sa Kungen i dag när han invigde utställningen ”Se på mattorna – det är jag”. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Utställningen visar ett urval av textilkonstnären Märta Måås-Fjetterströms verk i Rikssalen på Kungliga slottet och öppnar för allmänheten på söndag. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ I år är det 100 år sedan Märta Måås-Fjetterströms verksamhet startade och Kungen har tagit initiativ till utställningen, om och med hennes verk. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Märta Måås-Fjetterströms mattor har funnits i de kungliga miljöerna i flera generationer och kung Gustav VI Adolf besökte regelbundet Märta Måås-Fjetterströms verkstad i Båstad. Totalt ställs ett sextiotal verk ut varav flera mattor kommer från de kungliga samlingarna och visas nu för första gången. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Läs mer på @kungligaslotten ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ?: Sanna Argus Tirén, Sara Friberg, Hans Karlsson/Kungl. Hovstaterna och arkivbild från Märta Måås-Fjetterström AB

A post shared by Kungahuset (@kungahuset) on

Snart ska dessutom kungen resa tillsammans med kronprinsessan Victoria till Japan, så då får de i alla fall tid tillsammans att prata!

Kungen förtjänar så en vila! Hurra för kungen!